Четирима души са хоспитализирани при инцидент с плаващ док в кораборемонтен завод в Мурманск, където се ремонтира самолетоносачът "Адмирал Кузнецов", предаде ТАСС.

Плаващият док в 82-ри кораборемонтен завод в Мурманск е потънал при спускането на вода на самолетоносача, който не е пострадал и е отбуксиран към друго предприятие. Пострадалите са работници от плаващия док. Трима са с хипотермия, а един е получил коремна травма и е в тежко състояние. 

Според властите докът е потънал, защото помпите внезапно изключили след рязък скок на напрежението в електрическата мрежа на брега. Лошото време вчера в Мурманск причини аварии на далекопроводи, заради които в части от града бе прекъснато електроснабдяването, отбелязва ТАСС. Някои от повредените далекопроводи се намират в труднодостъпни местности. 

Министерството на отбраната на Русия сключи договора за ремонт и модернизация на кораба през април т. г. Според медии за ремонта, предвиден да завърши в края на 2020 г., са били предвидени около 60 млрд рубли (около 1 млрд долара).

Инцидентът нямало да попречи на сроковете за приключване на ремонта, съобщава "Интерфакс".

Това е вторият плаващ док, който потъва в Русия през 2018 г. като при това предишната авария стана съвсем скоро - на 18 септември в Славянския кораборемонтен завод в Приморския край, напомня Радио "Свобода".

Началото

Строежът на "Адмирал Кузнецов" започва на 1 септември 1982 г. в Черноморския корабостроителен завод в пристанището Николаев. По ирония на съдбата днес то се намира в Украйна.

В началото корабът е кръстен "Рига". Той е петият съд от започнатия през 1970 г. проект 1143. Корабът е резултат на компромис между желанието да бъде построен най-после нормален самолетоносач и натиска на противопоставящото се лоби.

Само няколко месеца по-късно корабът, чиито основи още се полагат, е преименуван. Той е наречен "Леонид Брежнев" в памет на отишлия си по това време съветски лидер.

Голямата площ на палубата и подемниците позволяват да бъдат използвани тежки и габаритни самолети на основата на изтребителя "Су-27". Предвидените в проекта катапулти обаче са премахнати. Те са заменени с трамплин, който позволява излитане и след по-кратко засилване.

Махната е и ядрената енергетична установка. Вместо нея е поставена котлотурбинна установка, състояща се от 4 турбозъбчати агрегата и 8 парни котли с обща мощност 200 000 конски сили.

Корабът е спуснат на вода през 1985 г., като малко преди това отново е преименуван - този път на "Тбилиси". В СССР тече перестройката и Брежнев е дамгосан като главен виновник за застоя. А бойното оборудване на плавателния съд все още не е изцяло готово.

През 1990 г. самолетоносачът е отново преименуван - засега за последно. Вече повече от четвърт век той носи името "Адмирал Кузнецов".

Авариите

"Адмирал Кузнецов" остава единственият руски самолетоносач. Москва едва не губи и него през 1995 г., когато го изпраща в Средиземно море на далечно плаване по повод 300 г. от създаването на руския флот. Първият поход за малко да се окажеи последен. При буря ядрената енергетична система се чупи, а корабът едва не потъва. Оттогава и до днес състоянието на техническите средства на електромеханичната бойна част непрекъснато причиняват главоболия.

През октомври 2016 г. самолетоносачът потегли за бреговете на Средиземно море, за да участва в бойните действия край Сирия. По пътя обаче той се запомни с огромното количество пушек, което произвеждаше. За по-малко от месец загуби два изтребителя - Су-33 и Ми-Г29. 

През февруари м. г. той се върна в Североморск от Средиземно море, където авиокрилото извърши 420 бойни полета срещу обекти на терористи на територията на Сирия. По време на похода корабът загуби два палубни изтребителя, които катастрофираха при захождане за кацане. Летците катапултираха. 
Според зам.-главнокомандващия ВМФ вицеадмирал Виктор Барсук корабът ще получи нови комплекси за ПВО "Панцир", както и ново енергетично оборудване (ще бъдат подменени старите парни котли).