Човечеството е изтребило 60 процента от бозайниците, птиците, рибите и влечугите от 1970 г. насам. Тази тревожна статистика е публикувана в доклад на Световния фонд за дивата природа (WWF), подготвен от 59 учени от целия свят и публикуван в "Гардиън". Те предупреждават, че масовата и нарастваща консумация на храна и ресурси от хората унищожава баланса в природата, на когото в крайна сметка човечеството разчита, за да оцелее.

"Вървим насън към ръба на скалата", каза Майк Барет, изпълнителен директор на WWF. "Ако наблюдавахме 60-процентово понижение в човешката популация, това би означавало да "изпразним" Северна Америка, Южна Америка, Африка, Европа, Китай и Океания. Тук не става въпрос за загубата на "чудесата на природата", колкото и трагична да е тя, сама по себе си. Природата не е "бонус" към нашия живот - тя е животоподдържащата ни система". 

Индексът "Живата Планета", създаден за WWF от Зооложкото общество в Лондон, използва данни от 16 704 популации на бозайници, птици, риби, влечуги и земноводни, включващи 4 000 отделни животински вида, за да проследи спада в тяхната популация. Между 1970 и 2014 г. популациите са намалели с 60 процента. "Шокиращата истина" за Барет е, че положението се влошава, без да се предприемат контрамерки. Химическото замърсяване е също значителен проблем.

"Най-лошо засегнатите райони са Южна и Централна Америка, в които се наблюдава спад от 89 процента на гръбначните животни, дължащ се на обезлесяването. Смята се, че само в тропическата савана за два месеца се изсичат гористи местности с размерите на Голям Лондон", твърди Барет.

Много учени вярват, че в момента наблюдаваме Шестото масово измиране на видове и първото, което е пряко причинено от животински вид - хомо сапиенс. Други актуални анализи разкриват, че от появата на най-ранните цивилизации човечеството е изтребило 83 процента от всички бозайници и половината от всички растения и че ще са необходими между 5 и 7 милиона години, за да може природата да се възстанови.

"Губим ценно време", каза професор Йохан Рокстрьом, експерт в Потсдамския институт за проучване на ефектите върху климата в Германия. "Само ако се вгледаме сериозно на проблемите в екосистемите и климата, ще можем да осигурим хармония на планетата за бъдещите човешки поколения".

Правят се активни опити да се организира специална среща между представители на нациите в ООН през 2020 г., когато ще се приеме Конвенцията за билогично разнообразие. На нея ще се представят предложения за по-продуктивни действия в посока опазване на природата.

"Нуждаем се от ново световно споразумение, което да обхваща целия свят и разполагаме само с този тесен двугодишен прозорец, за да го оформим", каза Барет. "Това наистина е последният ни шанс. Не трябва да го пропускаме".