Днес в германския град Олденбург започва пореден съдебен процес сещу болногледача Нилс Хьогел (41 г.). В продължение на години той умишлено е умъртвявал пациенти в интензивните отделения на болниците в Олденбург и Делменхорст, градове на територията на западногерманската федерална провинция Долна Саксония. Болногледач в Германия се равнява на наш фелдшер.

Екипът следователи по разследването под кодовото наименование “Кардио” са идентифицирали общо 322 потенциални жертви. По прокурорско нареждане са били ексхумирани 134 трупа, погребани предимно в Германия, но също в Полша и Турция. Съдебни медици са установили следи от медикаменти, с които Хьогел е убивал пациенти.

Истинският размер на престъплението обаче няма да може да се установи, тъй като над 100 починали пациенти, за които е трябвало да се грижи подсъдимият, са били кремирани.

Поради огромния интерес към започващия днес в Олденбург процес делото няма да се гледа в съдебна зала. Наета е голяма зала, където обикновено се провеждат концерти на звезди. 200 места са запазени за журналисти. За близките на жертвите е наета съседна зала, откъдето ще проследят процеса на живо на екран. Това ще им спести контакт с журналисти и публика, а и за тях ще се грижат психолози.

Очаква се само изчитането на обвинителния акт да продължи над два часа с посочване на имената на жертвите и трагичната им съдба.

Между 1999 и 2005 г. Хьогел е работел в интензивни отделения на болниците в Олденбург и Делменхорст. Според разследващите той е извършил първото убийство на пациент на 7 февруари 2000 г., само половин година след назначаването му. В тази болница е работил до 2002 г. Според прокуратурата през този период той е причинил смъртта на 35 пациенти.

През декември 2002 г. го връхлитат съмнения, че ще бъде разкрит. Ненадейно негова колежка го сварва в момент, когато поставя ненужна инжекция на пациент. Той подава молба за напускане и постъпва на работа в интензивното отделение на болница в Делменсхорст. До назначаването на Хьогел средната годишна смъртност е била 84 пациенти. В годините между 2003 и 2004 смъртността рязко се покачва – за първата година 177 смъртни случая, а за следващата 170. Уволняват го през 2005 г. поради съмнение, че не е положил достатъчно грижи за пациент и така болният се е споминал.

Това ще е трети пореден процес срещу Хьогел. Първо през 2008 г. престъпникът беше осъден на 7 години и половина затвор по обвинение за опит за убийство на пациент.

Поради появили се нови доказателства за пет жертви последва втори процес, продължил от края на 2014 до началото на 2015 г. По време на съдебното дирене обаче се оказа, че жертвите са 30. Тогава Хьогел получи доживотна присъда, както и доживотна забрана да упражнява професията си на болногледач.

Как болногледачът е извършвал убийствата?

Инжектирал е на пациентите завишени дози медикаменти, които предизвикват сериозни смущения при сърдечната дейност и кръвообращението. След това Хьогел е симулирал оказване на неотложна помощ. Още на предишния процес той призна, че е влизал при пациентите, когато по време на кратка почивка медицинските сестри и други болногледачи са пиели кафе в отделението.

Хьогел първо е изключвал алармата, която автоматично се задейства, ако пациент получи проблем, примерно ускоряване на дишането или смущения при сърдечната дейност. След това набързо е поставял инжекция със завишена доза медикамент, включвал е алармата и веднага е напускал интензивното отделение. Алармата се задейства и той пръв се озовава при пациента. Така е искал да демонстрира “съвестно изпълнение на служебните си задължения” и да спечели уважение.

Хьогел вече изтърпява доживотна присъда. В Германия и Европа няма по-тежко наказание. Но в повечето случаи получилите най-тежката присъда не лежат доживот. Те остават зад решетки между 15 и 25 години, има и случаи на президентско помилване.

Милост към масовия убиец Нилс Хьогел е изключена. Със сигурност 41-годишният престъпник ще доживее дните си в затвор.