Бенчо Бенчев, нашумял с връзките си с Митьо Очите, се завърна днес на работното си място в общинския съвет в Бургас.

На 25 октомври той беше освободен като зам.-председател на съвета. Това стана по предложение на председателя на съвета Константин Луков. Решението беше подкрепено от 29 общински съветници, като само двама бяха против. Преди това БСП го изключи от групата си в общинския съвет. Бенчев обаче не присъстваше на това заседание.

Искането за отстраняването му беше заради разследването срещу него, след като беше задържан преди близо три месеца в Истанбул с Димитър Желязков–Митьо Очите.

Прокуратурата обвинява Бенчев в укривателство на Желязков, който е сочен за организатор на престъпна група. За подобно престъпление той може да получи до 5 години затвор. Освен това ще му се търси отговорност за незаконно притежаване на боеприпаси.

След задържането му бургаският общински съветник обясни, че случайно се видели с Желязков в Гърция, при което поел ангажимент да го превози до Истанбул, защото бил болен и имал нужда от лечение. Самият Желязков все още се намира в турския арест и не е екстрадиран в България.

След избухването на скандала през август Бенчев спря да участва в заседанията на ОбС. Лидерката на БСП Корнелия Нинова побърза да обясни, че той не е член на БСП, макар че е избран от соцпартията като общински съветник в Бургас. Нинова определи Бенчев като "ярък пример на модела на прехода".

Според "Флагман" в последно време той имал известни здравословни проблеми, които му попречили да ходи на работа. През октомври той бе на едно от заседанията на постоянните комисии, където даде индикации, че ще се завърне и в заседателната зала. 

След като беше изключен от групата на БСП, Бенчев днес зае новото си място при общинските съветници без група - на последния ред до АБВ и ДПС, в непосредствена близост до групата на Реформаторския блок.

Предполагаше се, че Бенчев все пак ще се оттгели като общински съветник, но това не се случи.

Бенчев, известен и с прякора си Бенката, нашумя и с факта, че преди година стана притежател на ролс-ройс за 700 000 евро. 

Общинският съветник се смята за един от най-големите земеделски производители в Бургаска област, има интереси и в други сектори, като строителството например. Бенчев е съдружник в охранителната фирма "Аркус-Сигурност", където Димитър Желязков е казвал, че е консултант.