Лидерът на БСП Корнелия Нинова разкритикува действията на изпълнителната власт срещу т.нар. олигарси. Нинова заяви, че докато срещу едни от тях, визирайки семейство Баневи, се повдигат обвинения, на други държавата раздава милиони. Тя изрично спомена, че има предвид Кирил Домусчиев и Георги Гергов.

"Как да сме убедени, че това е истинско желание за борба с олигарсите, след като на едните повдигаш обвинение, в същото време на другите, с другата ръка на единия му правиш специален закон да му опростиш 58 млн. лв., на Кирил Домусчиев. На другия му даваш 43 млн. за дупката във Варна, на Гергов. Къде е принципът в тази работа? Това ли ви е борбата с олигархията? Не, това е имитация, изборен подход, прах в очите на хората, прах в очите на еворпейските ни партньори. Чакаме мониторингов доклад следващия месец. Това го правят за пред чужденците", заяви Нинова.

И допълни, че ревизията на прехода изисква разграждане на този модел.

"За нас той е политико-олигархичен. Ще повярваме, когато до подсъдимите олигарси седнат подсъдими политици, защото не е луд, който яде баницата, а който му я дава", каза Нинова.

На въпрос от коя страна на барикадата в този процес са Сотир Цацаров и Делян Пеевски Нинова отговори:

"Делян Пеевски - не знам. Сотир Цацаров изпълнява закона, повдигат се обвинения, образуват се досъдебни производства. Той би трябвало да е на страната на закона. По-сериозният въпрос е за изпълнителната власт. Има проблеми и в прокуратура, но какво в този случай е укоримо в действията на прокуратурата?", попита Нинова.

Тя обясни, че правителството действа в случая чрез МВР и службите.

"Кога ще си говорим за Цветелина Бориславова и за приватизацията на Си Банк и Пампорово", попита Нинова.

Лидерът на БСП коментира и арестите в Държавната агенция за българите в чужбина. Според нея за поредн път ГЕРБ се опитва да си изчисти образа чрез малкия коалиционен партньор. И изтъкна, че за корупционни практики в тази агенция се говори отдавна.

"Това е пример за модела на прехода, когато всички заедно в задкулисие постъпват по този начин, но когато нещата започнат да се разкриват - ГЕРБ веднага си изчистват образа и ето патриотите са виновни. Не, не - вие управлявате заедно и заедно сте имали информация за тези процеси, затова трябва да носите и отговорността заедно", каза Нинова.

Нинова коментира и проекта за бюджет, който управляващите представят като най-амбициозния за годините на прехода. Според нея обаче този бюджет с едната ръка взема от хората, а сдругата дава. Според Нинова от увеличена данъчна осигурителна тежест за всеки българин се очаква да влязат между 1,5 и 2 млрд. лв. повече.

"Т.е. взима от хората, за да представят същите средства като една много сериозна политика", обясни Нинова.