Според официалните проучвания Демократическата партия ще си осигури мнозинство в Камарата на представителите (долната) след изборите за Конгрес в началото на ноември.

Очаква се това коренно да промени курса на външната политика на САЩ. Според източници от Конгреса най-вероятно ще "застудят" отношенията на държавата със Саудитска Арабия, Русия и Северна Корея, докато политиката спрямо Китай и Иран няма да претърпи особени промени.

Ако демократите спечелят още 23 места на 6 ноември, те ще възстановят контрола си в Камарата на представителите.

Ще могат да решават кои закони ще се подлагат на обсъждане. Също така ще имат по-важна роля при определянето на разходите и писането на закони в опита им да се противопоставят на външната политика на Доналд Тръмп.

Но след като най-вероятно ще трябва да си сътрудничат със Сенат, контролиран от Републиканската партия, най-голямо въздействие ще могат да оказват чрез компетенциите да организират изслушвания и ако се наложи - да призовават свидетели, докато следят работата на администрацията.

Ако републиканците запазят предимството в Камарата на представителите, те най-вероятно ще възприемат политиките на Тръмп. Няколко сред по-умерените влиятелни републиканци се пенсионират, като така отварят вратите за по-консервативна долна камара, която може да одобри призива на Тръмп за намаляване на помощите за Централна Америка и да намали бюджета за външната политика с 30 процента.

Саудитска Арабия

Скандалът около убийството на журналиста Джамал Кашоги в консулството на Рияд в Истанбул допълнително влоши отношението на Конгреса към кралството след публикуването на доклади на международни организации за множеството убийства на цивилни в Йемен.

Камара на представителите, ръководена от Демократическата партия, ще гласува закони, които да блокират оръжейните сделки с Рияд, както и цялостната подкрепа за кралството при кампанията му в Йемен.

Русия

Демократите планират да разследват Русия, и по-конкретно руски бизнесмени, особено тези от тях, които са имали бизнес отношения с Тръмп. Те също смятат да наложат нови санкции срещу страната заради намесата в изборите в САЩ през 2016 г., агресията в Украйна и участието на държавата в гражданската война в Сирия.

"На Тръмп ще му се наложи да приеме политики, към които не изразява кой знае какъв ентусиазъм", споделя Илън Голдънбърг, директор на мозъчния тръст "Център за нова американска сигурност".

Членове на Конгреса са се заклели, че ще настояват за повече информация относно срещата между Тръмп и Путин през миналото лято. 

Северна Корея

Демократите твърдят, че са решени да получат повече информация относно срещите между държавния секретар Майк Помпео и лидера на Северна Корея - Ким Чен Ун. Те са притеснени от желанието на Тръмп да постигне "бърза сделка" с Пхенян. Планират да привикат представители от администрацията при закрити врати и да ги разпитат за съдържанието на преговорите, но същевременно ще се опитат да не нарушават дипломатическите преговори за денуклеаризация.

Китай

Не се очаква демократите да променят значително отношенията на САЩ с Китай. Те ще изискват повече изслушвания и брифинги, но критиките към Китай са отправяни и от двете партии и не се очаква това скоро да се промени.

Видни демократи като конгресмена от долната камара Адам Шиф са се присъединили към опитите на Републиканската партия да водят политика на сдържане срещу Китай. Пример са мерките, насочени срещу компаниите "ЗТЕ корп." както и "Хуауей", като ги третират като голяма заплаха за сигурността на ползващите ги.

Също като републиканците демократите са разделени по въпроса за търговската война на Тръмп срещу Китай.

Иран

Демократите са разгневени заради оттеглянето на Тръмп от Иранското споразумение, което предшественикът му Обама постигна през 2015 г. Но ръцете са им вързани, докато президент е републиканец. 

Законодателите са също много притеснени от приятелското отношение на Иран, особено след демонстрираната враждебност към Техеран от правителството на Израел. Израелският премиер Бенямин Нетаняху продължава да поддържа топли отношения със САЩ и не се очаква това скоро да се промени, без значение кой управлява Конгреса.