Иска ли депутатът от ГЕРБ Тома Биков държавата да финансира само позитивни филми? Подобна възможност (по информация на в. "Сега") за намеса в творческия процес веднага разбуни духовете и роди серия от предположения как точно ще се случват нещата. Заваляха и предложения в социалните мрежи точно към какъв тип филми да се ориентира производството, за да се гарантира положителният имидж на страната зад граница.

Самият депутат обаче има друго обяснение за изказването си на заседанието на Комисията по култура и медии на парламента при обсъждане на промени в Закона за филмовата индустрия.

"Моето изказване беше направено в контекста на предложение на Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори. Предложението накратко беше следното – държавата да участва във финансирането на филмови продукции на частните телевизии. Моето изказване беше в отговор на това предложение и след него от АБРО се съгласиха с казаното от мен. Не съм правил нито предложение за промени в закона, нито пък съм предлагал нов закон", написа Биков във Фейсбук.

Той приложи и частта от стенограмата на заседанието с изказването си:

Стенограма от заседанието на Комисията за култура и медии, проведено на 25 октомври 2018 година

Господин Председател, уважаеми колеги, аз подкрепям това, което и господин Рашидов каза. Бих го допълнил по-скоро концептуално.

Аз съм съгласен, защото сериалите са факт, те се гледат и според мен се гледат много повече, отколкото филмите, произведени от Националния филмов център и след като има такъв факт, на него трябва да се обърне внимание.

Разбира се, държавата трябва да постави своите условия и то не само процедурно, не само откъм финанси и пазарни условия, а защо ѝ е на държавата да инвестира в сериали. Първо трябва да отговорим на това и тук говоря от гледна точка на държавата. Само за да стимулира някаква по-масова култура или да постига други цели? Има такива примери в наши съседи.

Например, така наречените турски сериали, които играят ролята на мека сила в региона и това е много сериозен политически въпрос и перфектно изпълнена политическа стратегия през сериали. Аз съм абсолютно сигурен, че България има полза от такъв тип своя политическа стратегия, включително и през разпространяване на тези сериали извън страната, но въпросът е какъв образ на страната гоним, защото „Под прикритие“, който е един много хубав сериал за гледане, ако беше произведен от частна медия бих го приветствал, но произведен от обществената телевизия с държавни пари и рекламиращ страната като дестинация за наркотици, проституция и алкохол, ми се струва малко не добра инвестиция от страната на държавата.

Иначе филмът е хубав – и актьорски, и режисьорски, и сниман добре, всичко е хубаво, на държавата няма полза от такава инвестиция.

Може да се правят такива сериали с частни пари. Когато се правят с държавни пари, държавата трябва да има цел и аз съм съгласен да участваме, ако щете, и в дискусии, и в дебат за това каква да бъде целта на тази инвестиция и след като имаме цел би могло да се направи инвестицията и оттам нататък вече да се проследи до колко целта се изпълнява и до колко ефективно тази инвестиция се връща, защото тя ще се връща под други форми – през туризъм, през бизнес среда, през влияние в други държали или изграждане на добър образ и така нататък.

"Държа да подчертая, че не се отказвам от нито една дума казана пред членовете на Комисията по култура и медии в парламента", твърди накрая Тома Биков.