След като вчера Ангела Меркел обяви, че на предстоящия през декември конгрес на нейния Християндемократически съюз (ХДС) няма отново да се кандидатира за партийна лидерка, политици и граждани призовават председателя на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) да вземе пример от нея и да подаде оставка.

Премиерът на федерална провинция Заарланд, християндемократът Тобиас Ханс дори съзря политическия заник на Зеехофер. Според него Меркел е дала пример как след лош изборен резултат се поема отговорност. Това той пожелавал и на Зеехофер.

Меркел обяви оттеглянето си от лидерския пост на ХДС, след като на общите избори в неделя в провишнция Хесен нейната партия спечели едва 27 на сто от гласовете, което е срив с 11,3 на сто в сравнение с предишния вот. Въпреки това ХДС е първа сила, премиер отново ще е християндемократът Фолкер Буфие. Най-вероятно ще се запази и сегашната управленска коалиция със зелените.

Християндемократът и депутат в националния парламент – Бундестага, Михаел Бранд дори хвърли вината върху Зеехофер:

"За провала както в Хесен, така и преди две седмици при вота в Бавария, отговорност носи предимно Хорст Зеехофер. Който поставя егото си над отговорността и по-скоро реагира според патологични, а не според политически измерения, не бива да се учудва, когато хората се отвръщат от него с гняв и възмущение. Изводите са неизбежни. Постовете не са частна собственост.»

По адрес на Зеехофер и председателката на партията Съюз 90/Зелени Аналена Бербок изрече:

"Може би освен Меркел и други биха стигнали до извода да направят нужната равносметка".

Недоволство и в редиците на ХСС

Расте недоволството и сред редиците на партията на Зеехофер ХСС.

"Възможно е сега и Зеехофер бързо да прозре, че времето му за оставка е дошло. Той трябва да разбере, че е загубил подкрепата на собствената си партия. И то не сега, а още преди година по време на общите изобри за Бундестаг", заявява за новинарската агенция ДПА високопоставен функционер на ХСС, пожелал анонимност.

Пред същата агенция член на президиума на ХСС с известна доза сарказъм казва:

"Ще повярвам, че Зеехофер се е разделил с партийния си пост, едва когато бъде избран негова заместник. В крайна сметка накрая той винаги се е спасявал, намирайки задна вратичка".

Следователно, Зеехофер няма да подаде доброволно оставка, а трябва да бъде свален чрез избор на нов партиен лидер.

Самият Зеехофер обяви, че най-късно средата на ноември ще направи предложения относно стратегическото бъдеще на ХСС.

Мандатът му като председател на ХСС изтича в края на 2019 г.

След дългогодишни спорове с Меркел, която унижаваше и дори плашеше със съд заради миграционната й политика, вчера изненадващо Зеехофер заяви по адрес на канцлерката:

"Понякога си позволявахме дискусии, но сътрудничеството ни винаги е било изградено върху доверие и взаимно уважение".

Който иска, да му вярва.