Полицията в САЩ разследва мистериозната смърт на две сестри от Саудитска Арабия, чиито увити със скоч тела изплували в крайбрежен район в Ню Йорк миналата седмица, предаде Асошиейтед прес.
Сестрите, Тала Фареа на 16 години и Ротана Фареа на 22 години, били открити на 24 октомври на брега на река Хъдсън, който е на около 360 км от Феърфакс, щата Вирджиния, където живеели и били обявени за изчезнали през август.

Към вчерашния ден разследващите все още не бяха определили причината за смъртта. Телата на сестрите били увити едно за друго с тиксо с лице едно към друго, но по тях нямало никакви видими следи от наранявания, каза полицията. Телата и на двете били с пълно облекло.

В деня преди да бъдат открити телата, майка им казала пред разследващите, че получила обаждане от представител на саудитското посолство, в което на семейството било наредено да напусне САЩ, понеже дъщерите й били подали молба за политическо убежище, заяви вчера полицията в Ню Йорк.

Генералното консулство на Саудитска Арабия в Ню Йорк посочи в изявление, че е "назначило адвокат, който да следи случая внимателно".

Полицията в Ню Йорк изпратила следовател във Вирджиния, за да научи повече за сестрите. Началникът на детективския отдел Дермот Шей заяви, че особен интерес представлявало какво се е случило, след като те са били обявени за изчезнали, и какво ги е довело в Ню Йорк.

"Разследваме всички улики в миналото им", каза Шей.

Съдебни лекари установяват причината за смъртта, но засега изглежда изключена версията те доброволно да са скочили в реката от моста "Джордж Вашингтон".

В изявлението си саудитското генерално консулство каза, че представители на посолството във Вашингтон се били свързали със семейството и "са им предложили подкрепата му в тези трудни времена". То добави, че сестрите са учащи, "придружаващи брат си във Вашингтон".

Тала и Ротана се преместили в САЩ от Саудитска Арабия заедно с майка си през 2015 г. и се установили във Феърфакс, предградие на Вашингтон, заяви полицията.

Ротана била записана в университета "Джордж Мейсън", но през пролетта напуснала. Говорител на "Джордж Мейсън" определи новината за смъртта й като "трагична" и заяви, че университетът сътрудничи на полицията.

Полицията заяви, че сестрите били напуснали дома си и били настанени в приют след предишно изчезване през декември 2017 г.

На 24 август отново били обявени за изчезнали.

Полицията първоначално имала проблеми да установи самоличността на телата, тъй като по-голямата част от града и САЩ като цяло били заети с друга мистерия - пакетите с бомби, изпратени до десетина видни демократи и бюрото на Си Ен Ен в Ню Йорк, отбелязва Асошиейтед прес.

Полицията разпространила фотороботи на лицата на сестрите и била публикувала нееднократни призиви към обществеността в социалните мрежи да помогне да бъде установена самоличността им.

"Ще осигурим справедливост за тези две момичета и ще открием какво точно се е случило", каза Шей.