След като през миналата седмица от ДПС се заканиха, че започват да прилагат „тактически“ действия за бойкот на правителството, днес това стана видимо с първото за седмицата заседание на Народното събрание. Парламентът не можа да събере кворум два пъти и успя чак от третия опит с любезното съдействие на… прясно изключения от групата на БСП Спас Панчев и, разбира се - „Воля“.

Бойкот на кворума направиха не само от Движението, но и от левицата, като и двете партии твърдят, че атаката не е координирана. ГЕРБ и "Обединени патриоти" имат заедно 122-ма депутати – крехко мнозинство в хипотезата, в която няколко души от групите им отсъстват било по болест, било по лични или служебни причини.

„Златен пръст“ на деня

И така, часът е 9, тече регистрация на народните избраници. Таблото показва 111 души при необходими 121, за да започне работата на парламента. При втория опит бройката набъбна до 116 души – отново под изискуемия минимум. Третият опит закъсня с близо половин час, за да бъдат събрани липсващите депутати. Така в последния момент задъхани народни избраници от партията на Веселин Марешки поставиха карти в пултовете, но най-важна бе ролята на Панчев, който се регистрира в последния възможен момент като 121-вия депутат. Така бившият коалиционен партньор на БСП от Земеделски съюз "Александър Стамболийски" си спечели прозвището „златен пръст“ за деня.

Според лидера на "Воля" Марешки това означава, че на практика БСП, а не неговите депутати са осигурили кворума и отказът им от регистрация е проформа.

Работа на управляващите

„Не сме водили разговори с БСП да саботираме кворума“, коментира в кулоарите на парламента депутатът от ДСП Йордан Цонев и цитира думите на премиера Бойко Борисов от времето на кабинета „Орешарски“, според които е работа на управляващите да си събират кворума.

На въпрос дали действията на Движението са обвързани и с исканата оставка на вицепремиера Валери Симеонов, Цонев бе лаконичен, че това е риторичен въпрос.

От БСП в лицето на Крум Зарков също отрекоха атаката да е координирана. Зарков обаче даде заявка, че левицата няма да се регистрира, докато Симеонов не подаде оставка. Исканията за такава са заради изказването на вицепремиера по адрес на майките на деца с увреждания.

Винаги така правя

Самият Спас Панчев обясни, че той винаги се регистрирал в началото на заседанията без изключение и в този смисъл не се асоциирал със „златен пръст“. По думите му на парламента предстоели важни закони за гледане и законодателната институция не може да си позволи да не работи. На въпрос защо се е регистрирал в последния възможен момент, Панчев се оправда с неработещ пулт.

Всъщност изпадналият в немилост бивш депутат от БСП подкрепи правителството и по последния вот на недоверие, иницииран от левицата.

По тънката струна

По тънката струна заигра депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Биков припомни, че предстои разглеждането на пакета от закони за хората с увреждания. И ако от ДПС и БСП отказват да участват в работата на парламента, евентуалното негласуване на тези закони ще легне на тяхната съвест, се разбра от думите му.

„От БСП и ДПС не са дошли на работа. Загубихме един час на парламента“, посочи Биков.

И благодари на Спас Панчев, че е дошъл на работа.

Ако сагата с кворума продължава, това може да се окаже проблем не само заради поетите ангажименти към хората с увреждания, но и по отношение на приемането на бюджета за следващата година, който от тази седмица е разпределен за разглеждане в комисии. Въпреки че депутатите на ДПС и БСП дадоха заявка, че само няма да се регистрират, не и че няма да гласуват закони.