Още през 2012 г. Бойко Борисов, тогава министър-председател за сефте, се похвали, че благодарение на неговото управление - има-няма три години, продължителността на живота в България се е увеличила с... една година. Ако беше вярно, няма да е зле да избираме все ГЕРБ, за да станем столетници. 

Днес, шест години по-късно, пресслужбата на Министерския съвет излезе с пространно прессъобщение, натъпкано със статистически данни и емулгаторни изречения за текстова спойка. Основната му цел е да каже, че средната продължителност на живота в България се увеличава. Защото вчера европейската статистическа служба (Евростат) съобщи, че България е страната на хората с най-къс живот в ЕС.

А три региона са с особено ниска продължителност, по-ниска и от средната за България, която е 74.9 години: Северозападен (73.3 години), Югозападен (74.4 години) и Северен Централен (74.4 години), показва европейската статистика. Средната продължителност на живота в ЕС е 81 години.

В пространното съобщение на правителствената пресслужба не се опровергават данните на Евростат, нещо повече - оттам цитират дори по-ниска средна продължителност на живота в България от тази на Евростат - 74.8 години.

Но какво ни казва това съобщенийце - при ГЕРБ се живее добре, растат доходите, растат живородените деца, расте средната възраст на жените при раждане на първо дете, абе, всичко расте.

По отношение на стандарта и качеството на живот на населението се наблюдават позитивни промени, пише в това съобщение. Не пише, че коефициентът на неравенството е най-висок в България. Казва го именно председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски - че сме на първо място в ЕС в категорията социално неравенство в интервю за "24 часа". (Сега да не го уволнят, че говори такива политически некоректни работи...)

Правителството отчита изпълнение на "актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в България (2012-2030 г.)". Но наскоро учени представиха анализ, изготвен по поръчка на фондация "Фридрих Еберт", и ясно показаха, че проблемът не е в "ниската раждаемост" у нас, защото тя си е нормална като за Европа, а в това, че "няколко общини регистрират такава смъртност, каквато имат региони във военен конфликт" (доц. Георги Бърдаров от СУ "Св. Климент Охлидски"). 

Детската смъртност намалява, уведомяват от МС. През 2017 г. в страната са починали 408 деца на възраст до една година, а коефициентът на детска смъртност е 6.4 на хиляда новородени. Не пише, че средният за ЕС е близо два пъти по-малък, тъй като европейският показател е 3.6 на хиляда новородени. Ама пишете в европейски контекст, колеги. Във века на интернет база данните са на един клик разстояние.

Всъщност какво се оказва - че средната продължителност на живота се е увеличила с малко повече от месец спрямо предишния период на управление (2014 - 2016 г.), в който управляваше пак Борисов. Добре де, ГЕРБ са жива вода, разбрахме скритото послание в прессъобщението. Ще пием до дъното.