В шеги и закачки за „златния пръст“ на Спас Панчев и за мажоретките без помпони депутатите от правната комисия приеха днес проекта за бюджет 2019 на Висшия съдебен съвет (ВСС), по-известен като бюджет на съдебната власт.

Както Клуб Z писа, безпрецедентно тази година ВСС единодушно одобри разчетите за бъдещите си финанси, предложени от Министерския съвет. Това не се е случвало от никой не помни кога – т.е. магистратите останаха доволни от сметките на Владислав Горанов. Първоначално Министерство на финансите бе заложило 666 млн. лв. за съдебната власт при искани от ВСС 769 млн. лв., т.е. със 113 млн. лв. повече. Впоследствие Горанов склони на 704 млн. лв. Разликата от 65 млн. лв. от исканите от ВСС пари ще е за сметка на планираното увеличение на заплатите в системата със 17 на сто (остава предложениетоо на МФ за 10%), от допълнителните възнаграждения и от капиталовите разходи.

Въпреки това и днес представляващият ВСС Боян Магдалинчев изрази пред депутатите пълна подкрепа и задоволство от бюджета на съвета. От БСП обаче бяха решили да дебатират по въпроса.

„65 млн. лв. е доста сериозна разлика. Миналата година беше 38. Това поставя генерално въпроса как се бюджетира. Или ВСС иска разходи за неща, от които няма нужда, или Министерство на финансите не дава достатъчно пари“, посочи Крум Зарков от левицата.

И уточни, че въпреки заявките на ВСС, че ще се прави програмно бюджетиране, все още се прави класическото такова – взимат се приходите, разходите и инфлацията от настоящата година и така се нагаждат числата за следващата.

„ВСС се отказа от 17% скок на заплатите, но ние от БСП няма да се откажем“, даде заявка Зарков, навярно визирайки алтернативния на управленския бюджет на левицата.

Хамид Хамид от ДПС също привнесе с интересен въпрос – на база личен опит, – след като му се наложило да вади някакъв документ.

„Няма да ви питам дали Варна скоро ще има съдебна палата. С този бюджет няма как. Но виждам, че има разлика (със знак минус) в капиталовите разходи. Техниката е морално остаряла, дори няма консумативи за нея. В кой век сме, с кой Windows се работи?“, попита Хамид.

И тук Магдалинчев му отвърна, че има планирани 10 млн. лв. за нова техника. Както и че и сега ВСС закъснява с изпълнението на капиталовата си програма. А на Зарков, че ВСС има проект по линия на "Добро управление" именно как да прави програмен бюджет - за в бъдеще.

Въпросите за това защо все пак Министерският съвет дава по-малко на ВСС от исканото разгневиха депутатите от ГЕРБ. И председателят на комисията Данаил Кирилов призова да не се правят спекулации, като има математическа обосновка. И за да онагледи тази обосновка, реши да влезе в ролята на мажоретка (по собствените му думи), написвайки на лист хартия на какъв процент са удовлетворени исканията на ВСС в сравнение с предходни години – на 70%. Като прелюдията към показнóто протече в следния диалог с Фипил Попов от БСП:

- Сега ще покажа като мажоретка.

- Нямате помпони.

- Вие като заместник-председател на комисията ще ми осигурите...

- Ама ще са червени.

Цялото заседание мина под знака на подхвърляния по адрес на независимия депутат Спас Панчев, който бе отлюспен от левицата и който днес спаси кворума в парламента, като се регистрира като 121-ия депутат при старта на пленарното заседание. А прибягването до „златния пръст“ на Панчев се наложи, след като ДПС и БСП бойкотираха управляващите, които сами не можаха да си осигурят кворум.

Заседанието на комисията днес започна с половин час закъснение, защото депутатите не можаха да съберат кворум и за него.

„Да се обадим на Спас Панчев“, подхвърли Хамид

А от левицата предложиха направо да го направят член на комисията.