БАН се оттегля от постигнатото вече споразумение с Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) да излезе от нея и да отиде към МОН.

Днес образователният министър Красимир Вълчев коментира, че от 10 септември имат решение на БАН, с което приема извеждането на НИМХ от стурктурата.

„Изненадани сме от решението на БАН да се откаже от сключеното споразумение за Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)", заяви на пресконференция министърът на образованието. - От БАН съм изненадан също, че говорят за национализация на собствеността им. Откога тя е била приватизирана", попита министърът.

Според него академията се държи като частна организация и изнудва обществото.

„Има синдром БАН да се държи като частна организация. Стигна до там да се изнудва обществото по отношение на една изключителна държавна функция като метеорологията.

Чухме неверни твърдения, с които са изопачени думи на премиера. Категорично заявяваме, че учените, които искат да останат в БАН, ще продължат да работят, проектите на НИМХ също ще останат в академията. Всичко е регламентирано", отбеляза Вълчев. „Струва ми се, че БАН целенасочено търси конфронтация с държавата."

Той каза, че НИМХ не може да функционира без собствеността му да бъде прехвърлена от 1 януари 2019 г. и така ще остане "един кух и нефункциониращ институт". Министърът съзря действия, които били "до известна степен политически мотивирани".

Причина за искрите стават няколко параграфа в Бюджет 2019, припомня Нова тв. Според Академията с тях държавата нарушава постигнатите договорки.

„Нашето разбиране беше това отделяне на НИМХ от структурата на БАН да стане съгласно нашите правила, а не със законов акт. Да няма механично вадене на институт от БАН, заедно с хората, заедно с имуществото”, заяви по-рано акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН.

„Текстовете, които фигурират, третираме като противозаконни, противоконституционни и нарушаващи автономията на БАН”, заяви и проф. Евелина Славчева, председател на Общото събрание на БАН.