Финансовата криза и гръцката драма, лавината от бежанци – нито един друг правителствен ръководител не е направлявал ЕС през толкова трудни и съдбоносни моменти, както Ангела Меркел.

При това почти винаги канцлерката е била в епицентъра на случващото се. По време на една дълга нощ в Брюксел точно тя вразуми гръцкия премиер Алексис Ципрас. Вкара в релсите банковия съюз. Тя предложи споразумението с Турция по бежанците. Това са само някои примери.

Когато един такъв важен европолитически актьор си тръгва, то не може да остане без последици за ЕС. Голям беше потресът, когато в понеделник до Брюксел достигна новината за частичното оттегляне на Меркел (като лидерка на Християндемократическия съюз – б. р.). Първо последваха часове на мълчание, коментира "Ханделсблат".

В крайна сметка се обади френският президент Еманюел Макрон. Той обяви, че оповестеното от Меркел оттегляне е достойно за уважение, но не и успокояващо.

Външният министър на Полша Яцек Чапутович отдаде заслуженото на важната роля на Меркел в ЕС. Мястото й в историята било сигурно. Най-важното обаче било Меркел да изкара мандата си като канцлерка (до края на 2021 г. – б. р.).

Оттеглянето й като председателка на партията й не означава, че Меркел вече няма да може да изпълнява европейската си роля. Както обичайно тя ще участва в срещите на върха. Някои запознати в Брюксел обаче поставят под въпрос дали ще участва в европейската политика така, както е било.

"Много зависи от това кой ще е наследникът й на партийния пост в ХДС", е мнението на Гунтрам Волф, директор на брюкселската мислителница Buegel. Без подкрепата на бъдещия партиен лидер на най-голямата управляваща в Германия партия Меркел няма да може да предприема големи стъпки в Брюксел.

Значи Брюксел съсредоточава погледа си върху потенциалния наследник на Меркел. Все още изобщо не е ясно на какви европейски позиции е Анегрет Крамп-Каренбауер (генерална секретарка на ХДС и кандидатка за негова лидерка – б. р.).

"От гледна точка на европейската политика тя е бял лист", е мнението на Волф.

Председател на ХДС Йенс Шпан (здравен министър, има брак с мъж и също кандидат да оглави ХДС – б. р.) би означавало оттегляне на Германия от важни европолитически проекти в сферата на интеграцията. Шпан е известен с критиката си по миграционния курс на канцлерката. Най-вероятно ще загърби и планираната реформа в еврозоната.

Ето защо бавното оттегляне на Меркел в краткосрочен план ще се отрази върху германската политика по отношение на ЕС. По време на срещата на върха през декември би следвало да се вземе решение по ключов въпрос относно реформата в еврозоната – нова кредитна линия за банки в криза в размер на 60 милиарда евро.

В Съвета на финансовите министри беше постигнато завидно единодушие. Решението трябва да се вземе през декември. Но ще го подкрепи ли Меркел, ако на конгреса на ХДС, който ще се състои  няколко дни по-рано, Йенс Шпан бъде избран за партиен лидер? В крайна сметка за подобно решение в Брюксел на нея й е необходима подкрепата на мнозинството в Бундестага (германския парламент – б. р.), а и непременно на нейната партия.

Ето защо цяла Европа напрегнато ще следи конгреса на ХДС през декември. Това особено важи за френския президент. Еманюел Макрон продължава да държи на любимия си проект – бюджет за еврозоната. С Ангела Меркел това трудно щеше да стане. С Йенс Шпан като евентуален бъдещ канцлер ще е абсолютно невъзможно.

Само заедно Германия и Франция могат да придвижат нещо в ЕС. В декларацията от Мерзебург тази година двете най-големи европейски държави точно дефинираха какво искат да постигнат: повече интеграция във външната политика и в еврозоната. С едно ново ръководство на ХДС темата бързо може да изчезне от политическия дневен ред.

Бавното оттегляне на Меркел всява несигурност в Европа, и то предимно поради една причина – настъплението на евроскептичните популистки партии няма спирачки, предупреди Макрон.

Примерно според социологически изследвания френският десноекстремистки Национален сбор е толкова популярен, колкото и проевропейското движение на Макрон La Republique en marche. А и до евроизборите през май идната година не остава много време. През този период ЕС не може да си позволи властови вакуум в Берлин.

Сега и самите десни популисти са изнервени във всички случаи там, където управляват. За Полша, Унгария, Чехия и Италия смяна на европейския курс в Берлин няма да е добра новина.

Възможно е наследникът на Меркел начело на ХДС да настоява за съкращаване на структурните фондове за източноевропейските държави, които не са приели бежанци. Наред с това задлъжнялата Италия не би могла да очаква подкрепа от Германия, ако дясното крило на ХДС излъчи канцлер.