Българският лекарски съюз (БЛС) разкритикува идеите на властта за промени в здравеопазването без обществено обсъждане, внесени по любимия начин в парламента - с промени чрез преходните и заключителни разпоредби - в случая в проекта на Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г. Предложеният от правителството проект ще се гласува на първо четене от депутатите във вторник другата седмица.

От съсловната организация започват писмото си до Народното събрание и здравния министър Кирил Ананиев с принципна похвала, но още във второто изречение започват критиките:

"БЛС изразява своята принципна удовлетвореност от увеличението на средствата в сектора, което ще даде възможност за повишаване цените и обемите на подценени клинични пътеки в болнична помощ, повече регулативни стандарти и оптимизация на процесите в извънболнична помощ. Въпреки цялостния позитив от увеличението на бюджета за 2019 година БЛС не може да остане равнодушен към тазгодишния подход за промяна на ключови законови актове, касаещи цялостната правна регламентация на здравния сектор, през Закона за бюджета на НЗОК."

Лекарите са недоволни от начина, по който се правят промените - редица нормативни актове се изменят без предварително обществено обсъждане и без изготвяне на оценка на въздействието. Според организацията това "противоречи на основни принципи на правовата държава и крие риск за правилното функциониране на здравната система". Предупреждението е, че това може да засили недоверието към цялата система. 

Следват предложенията на БЛС, първото от които е да се преразгледа идеята за възможност в бюджета за 2019 г. за прехвърляне на суми за медицински дейности от параграф в параграф. Казано просто - определените за 2019 г. разходни средства за медицински дейности да бъдат използвани само и единствено за обезпечаване дейността по направление, без да се прехвърлят в други пера. "По този начин ще се гарантира, че гласуваните средства за всяка дейност ще отидат по предназначение, изпълнявайки заложените здравни политики", обясняват лекарите.

Съюзът настоява преговорите за Националния рамков договор да стартират не по-късно от второто тримесечие на текущата година. При отказ за подписването му до 31 октомври да остава в сила действащият рамков договор, а НЗОК  може да налага едностранни промени в него само ако изменения на основни закони налагат това.

Третото предложение е лечебните заведения да имат право да разкриват нови дейности в рамките на гласувания им годишен бюджет и това се налага в условията на "така или иначе незаплащането на дейност, която надвишава лимитите на болничните структури".

Съюзът не е съгласен и с изискването на болниците да се плащат само дейности, извършени от лекар на постоянен трудов договор, защото това ще се отрази негативно на малките лечебни заведения заради огромния проблем с кадрите в здравеопазването.

"Предлаганата мярка "един лекар–един договор" губи своя смисъл и ще се отрази крайно негативно върху и без това затрудните малки общински болници и отслабените областни такива. Задържането на специалисти в малките населени места е кардинален проблем, който няма да се реши с ограничаване възможността на специалисти да оказват висококвалифицирана медицинска помощ, било то и не на основен трудов договор", пишат от БЛС.

На остра критика е подложена и идеята на властта за задължителна пререгистрация на всички лечебни заведения.

"БЛС счита, че инициативата за установяване на съответствията с новите стандарти и правила в болничната помощ трябва да бъде поета от Агенцията за медицински надзор, без това да изисква задължителни действия за пререгистрация от самите лечебни заведения. Що се касае до лечебните заведения за извънболнична помощ, пререгистрацията е излишна административна мярка, засягаща над 14 хил. съществуващи към момента практики", предупреждават от съсловната организация.

Лекарският съюз не подкрепя и частта от проекта, който се отнася до контрола и санкциите. А именно идеята контрольорите от регионалните подразделения на здравната каса (РЗОК) да могат да извършват проверки на територията на цялата страна, легитимирайки се само със служебна карта.

"Това правомощие създава предпоставка за превишаване на делегираните административни правомощия и до злоупотреба със служебно положение", се казва в писмото.

БЛС е против идеята за предварително удържане на суми от наложени актове дори когато те са в процес на обжалване. Аргументът - това "противоречи на правния принцип, че за да се пристъпи към принудително изпълнение, следва да има влязъл в законова сила акт - съдебен или индивидуален административен акт".

Съюзът предлага да отпадне и изискването на болниците да се плащат само дейности, извършени от лекар на постоянен трудов договор в съответното лечебно заведение. "Предлаганата мярка "един лекар–един договор" губи своя смисъл и ще се отрази крайно негативно върху и без това затрудните малките общински болници и отслабените областни такива. Задържането на специалисти в малките населени места е кардинален проблем, който няма да се реши с ограничаване възможността на специалисти да оказват висококвалифицирана медицинска помощ, било то и не на основен трудов договор", пишат от съюза.