Сондата на НАСА "Доун" ("Зора"), която изследва два от най-големите обекти в астероидния пояс, спря да функционира след 11 години работа в космоса, съобщава Франс прес, цитирана от БТА.

Учените знаеха това от един месец. "Доун" свърши горивото си, хидразина,който поддържаше антената на апарата насочена към Земята и ориентираше слънчевите й панели в посока към Слънцето, така че да могат да се зареждат.

Марк Рейман, ръководителят на мисията заяви, че е трудно да се сбогуваме с този невероятен космически апарат, но вече е дошло времето за това. През 2011 година сондата "Доун" стана единствената, излязла в орбита в основния астероиден пояс между Марс и Юпитер. Тя пристъпи към изследването на Веста, един от най-големите обекти в пояса.

След това през 2015 г. се приближи до планетата-джудже Церера, първото посещение на автоматичен апарат в орбитата на подобно небесно тяло.

Автоматичната сонда измина 6,9 милиарда километра след изстрелването си през 2007 година. "Доун" ще остане в орбитата на "Церера" в продължение на десетилетия, но тя вече не може да се свързва със Земята.