Imperial College в Лондон въвежда иновации в лекциите - те ще се водят и от преподаватели, които ще се появяват в аудиторията във вид на холограма, съобщава Би Би Си.

Университетът представи новата технология пред широка публика. Намерението е да стане първото висше учебно заведение в света, което ще провежда редовни лекции по този начин.

"Като алтернатива могат да се използва видеоконферентна връзка, но смятаме, че тези холограми въздействат повече като присъствие", обяснява в интервю пред Би Би Си доктор Дейвид Лефевр, директор на лабораториите  Imperial Edtech Lab.

Подобна технология вече е била използвана по време на концертни изпълнения, когато пред публиката се появява холографско изображение на знаменитост, която вече не е между живите - например Майкъл Джексън или Елвис Пресли.

"Пред лекторите стоят монитори с висока резолюция, която са така настроени, че могат да дават студентите в близък план и лекторите да виждат лицата им и очите им. Те могат реално да взаимодействат с аудиторията", обяснява Лефевр.

Холограмата не трябва да се бърка с илюзорно изображение или техниките на илюзионизма, известни като Призрака на Пепър, при които с помощта на специално осветление обектът може да се появява или изчезва.

Технологично осъвременена версия на такива ефекти са използвани от някои от политиците, в това число и от кандидата за президент на Франция Жан-Люк Меланшон и премиера на Индия Нарендра Моди, важни са в развлекателната индустрия. Така например Меланшон през 2017 г. се появи в седем различни точки на земното кълбо едновременно.

Imperial College ще използва технология, разработена от канадската компания Arht Media

"Проблемът с Призрака на Пепър е, че изисква твърде сложна подготовка, а цената на провеждането на едно събитие може да стигне до 150 хил. биртански лири или 195 хил. долара", обяснява Лефевр.

"Това е по-просто - прожектирате изображението на стъклен екран. Това струва няколко хиляди лири, затова повечето университети трудно могат да си го позволят", допълва той.

За да се получи изображението в аудиторията на другия край на света, лекторът трябва да застане пред камера на черен фон и трябва да е осветен от двете страни.

Университетът планира да използва две студия извън границите на Великобритания - в Лос Анджелис и в Торонто, както и преносим комплект, за да се включват преподавателите, които живеят в чужбина да провеждат лекции за студентите.

Според представители на университета тази технология има редица предимства. Например лекторът може да се появява в няколко аудитории едновременно.

Лекциите могат да бъдат записани и възпроизведени за следващо използване, макар че тогава няма да може да има взаимодействие с аудиторията.

Съществуват и някои минуси - много по-малко вероятно е преподавателят да остане след лекциите и да си говори със студентите. А и винаги има риск от технически срив.