След като здравното министерство реши, че ще бъде закрит Фондът за лечение на деца в чужбина, днес стана ясно че такава ще е съдбата и на Обществения съвет към него. Както е известно, дейността по леченията зад граница ще се поеме от НЗОК.

Новината обявиха на съвместна пресконференция новият управител на НЗОК д-р Дечо Дечев и зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на Касата Жени Начева. От думите им стана ясно, че поставят под въпрос експертизата на обществения съвет, както и че срещу дейността му е имало много сигнали. Отделно многократно са били одобрявани лечения в чужбина без да е ясно колко ще струва това на държавата.

От Обществения съвет категорично отричат това да е вярно и посочват, че ако има такива случай, то Касата носи отговорност, защото тя е тази, която се разплаща за лечението.

"За 2017 година са издадени 274 броя формуляри за лечение в чужбина, а за 2018 година до момента са 185. От формулярите за 2017 година за 46% не са представени ценови оферти, а за 2018 година за 30% от формулярите няма ценова оферта. Тоест някой, който взима отношение дали прозрачно и правилно потребителят се насочва за лечение, го е позволил без да знае колко ще струва. Нормално е, когато изпращаш някой за лечение предварително да знаеш колко ще струва то", заяви д-р Дечев, цитиран от агенция "Фокус".

"Всички деца, които са лекувани в чужбина, са минали през Касата. Това ще продължи", даде заявка Дечев, но и намекна за частни финансови интереси в процедурата:

"Струва ми се, че притесненията и критиките идват от тази група, която има интерес практиката с транспорт, преводачи и престой в чужбина да продължи."

А Начева допълни, че са подавани редица сигнали, свързани с работата на Фонда за лечение на деца и не е случайна честата смяна на директорите на фонда. Ще има преходен период, в който ще се осигури плавен преход между Фонда за лечение на деца и НЗОК, даде заявка тя.

"Децата в бъдеще няма да бъдат лишени от правата си за лечение в чужбина. От гледна точка на прозрачността, НЗОК е най-публично управляваната институция. Бюджетът се приема от Народното събрание, числата са ясни", коментира още Жени Начева.