Повечето италианци смятат вътрешния министър и лидер на антиимигрантската партия "Лига" Матео Салвини за истинския правителствен глава, показа изследване на общественото мнение, цитирано от Ройтерс.

Според месечната анкета на института "Демос", публикувана днес във в. "Република" , 58 процента от италианците смятат за лидер Салвини, докато едва 16 процента избират премиера Джузепе Конте и 14 процента - Луиджи Ди Майо, който оглавява антисистемното "Движение 5 звезди".

Салвини и Ди Майо са вицепремиери в коалиционното правителство на Конте, което дойде на власт през юни и което, според новото проучване, е подкрепяно от 58 процента от италианците.
Салвини има силно присъствие в социалните медии, по радиото и телевизията, като използва това, за да дава тласък на популистките, антиимигрантски политики на своята партия.

Той е изместил Конте и като най-популярен политик в Италия - с 60 процента рейтинг на одобрение през октомври, колкото и през септември, докато рейтингът на премиера е спаднал от 61 на 59 процента.

Мнозинстквото от опозиционните избиратели са заявили, че смятат Салвини за истинския глава на правителството, включително 70 процента от Демократическата партия и 51 процента от партията "Напред Италия" на бившия премиер Силвио Берлускони. Дори сред членовете на "Движение 5 звезди" 35 процента смятат Салвини за реалния лидер срещу 37 процента за Ди Майо.

БТА