Остров в Североизточна Япония се е изпарил. Първоначално това е останало незабелязано от жителите на намиращия се на 500 метра главен остров Хокайдо, предаде "Гардиън".

Японската брегова охрана заяви, че островът последно е бил изследван през 1987 г., когато се е подавал едва на 1.4 метра над водата. Според специалисти силният вятър и плаващи ледници, често срещани през зимата, постепенно са го разрушили.

Изчезналият "Енсабе Ханакита Коджима" е един от 158-те необитаеми острови, които японското правителство наименува през 2014 г., за да очертае ясно териториалните си граници и да разшири икономическата си зона.

По-възрастните рибари твърдят, че от години не са посещавали района около острова, тъй като навигационните системи са го отбелязвали като "подводен риф".

Предстои инспекция на района и ако се потвърди изчезването на острова, територията на Япония ще се смали, макар и едва с 500 метра.

Островът е разположен на запад от Северните територии, които са обект на дългогодишен конфликт между Япония и Русия (тя ги нарича "Курилските острови"). Отнети са от Токио и присъединени към тогавашния СССР след Втората световна война.

Отбелязването на островите е значимо и заради споровете между Токио и Пекин относно принадлежността на островите Сенкаку (Япония) или както са познати в Китай - Дяоюйдао в Източнокитайско море.

Държавата не е единствената страна, която наскоро е загубила остров. Част от Американската територия бе заличена от световната карта, след като един от източните острови на Хаваите бе разрушен от урагана Уалака миналия месец.