Убийците на саудитския журналист и дисидент Джамал Кашоги са нарязали тялото му, за да се отърват по-лесно от него, като го разтворят в киселина, твърди съветник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган пред турския всекидневник "Хюриет".

"На този етап виждаме, че те не са се задоволили с това да го разчленят, те са се отървали от него, като са го разтворили", казва Ясин Актай, който е приближен на президента в неговата Партия на справедливостта и напредъка. - "Според последните информации, с които разполагаме, причината да нарежат тялото е, за да го разтворят по-лесно".

Кашоги беше убит на 2 октомври в саудитското генерално консулство в Истанбул, което той посети, за да получи документи, за да се ожени. Рияд първо твърдеше, че той е напуснал сградата, но след това призна, че Кашоги е умрял в нея след спречкване с екип на силите за сигурност, който извършвал нерегламентирана операция. Саудитска Арабия досега не е отговорила къде е тялото на Кашоги и отказва да предаде на Турция арестувани от нея заподозрени в разследването на случая.

В публикувано в сряда комюнике прокуратурата на Истанбул заявява, че "жертвата е била разчленена" и че "от нея са се отървали", без да се уточнява как. След това съобщение турски представител е казал пред "Вашингтон пост", че властите работят по версия, според която тялото е било разтворено в киселина в консулството или в резиденцията на консула, която е наблизо.

"Те са искали да са сигурни, че няма да остане следа от трупа", е добавил пред "Хюриет" Актай, който бил приятел с убития журналист. "Всички места, където ни отведоха камерите за наблюдение, бяха претърсени, но труп не беше намерен... Да убиеш невинен човек е престъпление, това което е направено с трупа е друго престъпление и позор".