Шефът на съдийската комисия на БФС Йордан Сталев призна за грешки на водещи български съдии на ключови мачове по време на пресконференция в централата в "Бояна". Те бяха показани и на видеозапис. Въпреки това Сталев не смята да подава оставка - нещо, за което "Левски" го призова вчера в отворено писмо.

На брифинга присъства изпълнителният директор на "сините" Красимир Иванов заедно с пресаташето на клуба Петър Мисов. Подобно нещо не се вижда всеки ден - представители на клуб да дойдат специално на журналистически брифинг.

Пред тях Сталев определи декларацията от "Герена" като "несериозна", както и няколкото искания в нея.

На свой ред Иванов каза пред журналисти, че е меко казано недоволен и разочарован от начина, по който реферският бос е реагирал. По думите му "Левски" иска преиграване на мача с "Черно море", още повече след признанието на Сталев, че е имало дузпа за "сините" срещу "Черно море" през първото полувреме. 

Йордан Сталев коментира и ситуация от двубоя с ЦСКА-София, при която защитник на "Левски" спира топката  с ръка - и в този случай е имало 11-метров удар. Общото между двете е арбитърът - Ивайло Стоянов. Той е бил наказан след дербито и два кръга е бил извън нарядите за Първа лига. Сега ще липсва по-дълго. По тази логика можело да се преиграе и дербито, допусна Красимир Иванов.

Сталев призна, че четирима съдии са му се оплакали, че са били заплашвани. Той е подал сигнала до Борислав Михайлов, който пък се е обърнал към прокуратурата. Пловдивчанинът не даде повече подробности. Получил е сигнали за заплахите, след като мачовете са минали. Не назова имената на реферите.

"Направих каквото трябва, уведомих президента на БФС Борислав Михайлов, заяви Сталев. - Той от своя страна се е обърнал към компетентните органи. Да, смятам, че прокуратурата знае. Оттук нататък не мога да направя повече."

Сталев започна с това, че пресконференцията е била планирана, а не е в отговор на писмото на "Левски". Искал е да говори пред медиите след изиграването на първите 13 кръга от шампионата. Постави добра оценка на съдиите и на работата на комисията, която по думите му, създала такава обстановка, че сега три отбора водят битка за титлата, а първенството от години не е било толкова интересно.

За седем месеца, откакто Сталев е начело на комисията, реферите ни получили 34 мача в Европа. Само една оценка е незадоволителна - на депутата от ГЕРБ Стефан Апостолов за срещата от квалификациите на Шампионската лига между "Розенборг" (Норвегия) и "Валур" (Исландия), когато отсъди три дузпи и направи гафове. Останалите са високи и това говорело много за отношението на УЕФА.

Все пак Сталев призна за проблем - неотсъждането на дузпи тогава, когато ги има, както в два от посочените по-горе случаи. На семинар преди началото на първенството на съдиите било обърнато внимание да не дават несъществуващи наказателни удари. Сега обаче те отишли в другата крайност. Обеща - ще се работи в тази насока.

За последните две години УЕФА и БФС са дали точно 306 000 евро за обучение и развитие на съдии, разкри босът, наследил подалия оставка миналата пролет Петър Петров.

Той разкри, че преди сезона е поставил три задачи на реферите - да пазят здравето на футболистите (разбирай, да вдигат жълти и червени картони при груби нарушение), да внимават със ситуациите в наказателното поле при дузпите и да се съобразят с това, че вече няма арбитри зад вратите (5-и и 6-и). Единствено по втория пункт имало пропуски, а по останалите "подопечните" му се справяли добре.

Сталев призна за невдигнат червен картон за Милош Цветкович от "Левски" в срещата с "Лудогорец". 12 наказания е имало на съдии от Първа лига от началото на сезона. В тези случаи провинилите са "сваляни" да ръководят срещи от по-ниските нива. В момента имало шестима санкционирани, сред тях е и Ивайло Стоянов. Шефът не приемал наряди за съдийски наблюдател, а си стоял в къщи и гледал мачовете по телевизията, така знаел как се е представил даден арбитър още преди да получил доклада на длъжностните лица.

"Няма идеални хора, всеки греши, въпросът е да сведем тези грешки до минимум, обясни Сталев. - Аз също правя грешки, както и вие. Няма обаче да се поддам на натиск. Явно за това съм неудобен - аз и моите колеги. Ние сме независими, но някои хора искат да бъдем. Няма да стане. Всеки може да говори каквото си иска. Аз съм избран от изпълкома на БФС и назначен от Борислав Михайлов. Докато той има доверие в мен, ще работя. Няма да коментирам изявленията на футболни президенти. Не е моя работа. Мога да коментирам думи на хора, които са компетентни."

"Несериозна декларация, най-меко казано, рече Сталев за реакцията от стадион "Георги Аспарухов". - Не виждам нещо, за което имат дори причина да се оплакват. Те са облагодетелствани в две ситуации. А че не можаха да продължат за Купата, вината е изцяло тяхна. Това е истината. До 92-ата минута водиха с 2:1. Защо да е виновен някой от съдиите, че не си вкараха дузпите?" 

Той отхвърли искането на "Левски" за наемане на чуждестранни съдии. Както и това трима от водещите ни рефери - Ивайло Стоянов, Георги Кабаков и Станислав Тодоров, да не получават назначения за двубоите на "сините". Сталев отново подчерта, че няма да се поддаде на натиск, че такива искания са несериозни и че само комисията му ще решава кои арбитри да свирят на "Левски" и на всеки друг отбор. Така ще бъде, докато той е председател.

Френският консултант на родните рефери Марк Бата е ценен, Сталев цени работата му, помогнал е за израстването им. Това каза към края на брифинга босът. Той не предвижда среща за "доизясняване" с клубовете по време на първенството. Такава е имало преди шампионата - на нея отборите е трябвало да бъдат запознати с новостите в изискванията на ФИФА и с други промени. Присъставили са обаче представители само на пет клуба от професионалния ни футбол.