Санкциите на САЩ все още не успяват да "смачкат" петролния износ на Иран, предава "СНН Бизнес".

Дори се говори, че някои държави, сред които Япония, Индия и Северна Корея, ще могат да изкупуват петрол от Техеран без заплаха от наказания. 

По данни на анализатори държавата е продавала по 1.5 милиона варела на ден през октомври въпреки наближаващия 5-ти ноември, когато се очаква да влезе в сила втората "порция" санкции. Те ще засегнат енергийния сектор на Иран, строителството на кораби, всички петролни транзакции, както и сделките между чуждестранни финансови институции и Централната банка на Иран.

"Това е повече от очаквано", заяви Иман Насери, изпълнителен директор за Близкия Изток за "Фактс Глобал Енерджи". "Администрацията на Тръмп желаеше да съсипе Иран до ноември. Ние никога не очаквахме това да се случи", добави той.

На компаниите и правителствата беше даден шестмесечен срок да намалят търговията си с Иран в енергийния сектор, когато санкциите бяха оповестени през май. 

    Представител на правителството в Америка спомена през юни, че няма да бъдат правени отстъпки и че държавите, които не ограничат покупките си от Иран, ще бъдат наказани. През август Тръмп заплаши, че ще има "сериозни последици" за тези, които не прекратят тъговските си отношения с Техеран.

    Много купувачи от Европа и Азия се съобразяват с разпоредбите на САЩ. Но Китай, Индия и Турция, както и други държави, все още изкупуват огромно количество ирански петрол.

    "Вероятността износът на ирански петрол да спадне до нулата е незначителна, основно заради Китай", заяви Бьорнар Тонхауген, директор на петролния пазар на компанията "Райстад Енерджи". "Китай отхвърли искането на САЩ и разполага с възможности да заобикаля Американските финансови санкции", добави той. 

    Иранските производство и износ на петрол достигнаха своя връх при съответно 3.8 и 2.4 милиона варела на ден през втората четвъртина на тази година. Тези данни са предоставени от "Организацията на страни износителки на петрол" (ОПЕК) и "Международната агенция по енергетиката" (МАЕ). Това означава, че износът е спаднал с 900 000 варела на ден.

    Страховете от "криза на предлагане" на глобалния пазар доведоха до притеснения за натрупване на излишък. Междувременно Саудитска Арабия се опита да наложи износа на повече варели, за да се възползва от изолацията на Иран.

    Но иранският петрол продължава да тече и на Рияд ще се наложи да помисли за намаляване на производството. 

    Представител на правителството на Саудитска Арабия сподели, че кралството е увеличило производството си до 10.7 милиона варела на ден, от 10.5 милиона през септември. Сега обаче се притеснява какво ще прави с излишъка, заради надценения ефект на Американските санкции.

    "Блумбърг" публикува в четвъртък информацията, че САЩ ще позволят на осем държави, сред които Япония, Индия и Южна Корея, да продължат да изкупуват иранския петрол в ограничени количества, за да се избегне увеличаването на цената на петрола.

    Според източници от администрацията на Тръмп се очаква Държавният секретар Майк Помпео да разкрие повече подробности в петък.

    "Нямаме официално потвърждение за това от Американското правителство", заяви Сунджай Судхир пред "СНН Бизнес", представител на индийското министерство на петрола.

    Дори и това да се случи, глобалните запаси от петрол може да намалеят в началото на следващата година.

    МАЕ заяви, че настоящите санкции "може да са по-значими" от колкото предишните през 2012 г., когато иранският износ бе ограничен до 1.2 милиона варела на ден.

    Според данни на "Фактс Глобал Енержи" иранският износ ще се стабилизира през първата половина на 2019 г. до 800 000 варела на ден.

      "Райстад Енерджи" заплашва, че износът може да спадне дори до 600 000 варела на ден в "най-лошия случай" и то само ако Китай продължи да внася петрол в същото количество от преди налагането на санкциите.