Ангела Меркел пристигна днес във Варшава за междуправителствени консултации с Полша, предадоха ДПА и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Канцлерката бе посрещната с военни почести от полския министър-председател Матеуш Моравецки. След това лидерите се оттеглиха за разговори при закрити врата.

Дневният ред на консултациите между правителствата на Германия и Полша включваше двустранното сътрудничество и въпроси, свързани с икономиката, европейската политика, вътрешната и външната сигурност. Преговорите се провеждат в момент, когато отношенията между двете съседни държави са белязани от конфликти.

Полски служители призовават Германия да плати милиарди долари на Полша за вреди, причинени от нацистите по време на Втората световна война. Берлин казва, че не съществуват правни основания за тези искания.

Друг ключов въпрос е силната съпротива на Полша срещу германско-руския проект за газопровод "Северен поток-2". Според Варшава газопроводът ще даде на Русия извънредно голям контрол в Европа и ще навреди конкретно на Полша и Украйна.

Германия е недоволна от съдебната реформа в Полша, която според Европейския съюз подкопава съдебната независимост. Полското правителство настоява, че реформира една корумпирана и неефективна система.

Това са 15-ите полско-германски междуправителствени консултации. Последната подобна среща беше през 2016 г. в Берлин. 

Отношенията между двете страни се обтегнаха през 2015 г., когато в Полша на власт дойде партията "Право и справедливост".

Правителството е особено критично към либералната миграционна политика на Меркел и отказва да приема бежанци от други части на ЕС.

Австрия, която в момента е ротационен председател на ЕС и която също е управлявана от дясно правителство, обяви наскоро, че няма да бъде част от споразумение на ООН за миграцията, което трябва да бъде подписано в Мароко през декември.

САЩ, Унгария и Австралия също декларират, че няма да подпишат договора.

Полша, Италия и Дания може да ги последват.