Северна и Южна Корея искат да участват с общ отбор на летните олимпийски игри в Токио през 2020 г. и да домакинстват на олимпиадата през 2032 г., съобщава CNN, цитирайки обща декларация, публикувана след преговори между делегации в КНДР.

Началото на спортното обединение вече започна и ще продължи догодина с единен тим на Световното по хандбал в Германия. Двете страни ще изпратят съвместно писмо до Международния олимпийски комитет (МОК), в което ще информират за намеренията си и по двете направления.

"Топененето на ледовете" стартира в началото на тази година след среща между държавните глави. Двете Кореи дефилираха под общ неутрален флаг на зимните игри в Пьончан. Имаха и съвместен отбор в надпреварата по хокей на лед при жените. МОК реагира радушно, като призна и нещо като "медиаторска" роля.

Двете Кореи ще засилят сътрудничеството в спорта, се казва още в декларацията. Те ще организират съвместни състезания и лагери. Една от целите на това е формирането на общия отбор за Токио 2020 да стане по-лесно. Хокейният състав не беше направен лесно, в Южна Корея се оплакваха, че състезателките е трябвало да се запознаят малко преди игрите, че комуникацията е вървяла трудно, имало е "културни различия" и в крайна сметка селекцията е била отслабена, а не обратното.

По-добре се случиха нещата на Световното по тенис на маса през май в Швеция. Двете Кореи и там заминаха обединени, а отборът им загуби от Япония на полуфинал.

Корея не е излизала с единен тим на олимпийски игри от 1936 г. в Берлин.