На Архангелова задушница по традиция държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили почете паметта на военните, загинали при изпълнение на дълга си.

 

Пред Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища Румен Радев положи венец пред мемориала на загиналите герои. Заупокойна панихида отслужи Белоградчишкият епископ Поликарп.

Там бяха и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, висши военнослужещи от всички родове войски, членове на военнопатриотичните съюзи и роднини на загинали военни.

Ритуалът с военни почести се провежда от 1924 година. Традицията е прекъсната през 1946 г. и е възстановена през 1992 г. от Министерството на отбраната и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

Военните ритуали имаше в цялата страна.

Военен ритуал имаше и пред паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк в Бургас. Свещеници отслужиха панихида и осветиха нова паметна плоча с имената на 300 загинали бургазлии по време на войните.

 

Плевен почете с военен ритуал паметта на бойците, загинали за България, пред паметника на Четвърти плевенски пехотен полк. Тържественият строй на почетен караул прие командирът на Плевенския гарнизон пол. Николай Бешев.