Преди четири години започнах мандата си като европейски комисар с ясна задача: все повече хора, млади и стари, да си намерят работа. Оттогава бяха създадени близо 12 милиона работни места. Повече хора от всякога – 239 милиона – ходят на работа. Макар все още да е твърде висока, безработицата сред младежта е на най-ниското си равнище, регистрирано някога. Можем да сме горди с постигнатото, но все още има какво да се направи.

Цифровизацията, автоматизацията и преминаването към нисковъглеродна икономика променят нашия начин на живот и работа. Те носят нови възможности, но и предизвикателства. Европейският стълб на социалните права е нашият компас, с който да се изправим пред тези предизвикателства и да запазим социалните ни постижения в един бързо променящ се свят. И не е случайно, че първият принцип на този стълб са образованието, обучението и ученето през целия живот: за новия пазар на труда, новите задачи и длъжности ще бъдат необходими нови умения.

Убедена съм, че професионалното образование и обучение (ПОО) в Европа може да помогне, за да си осигурим уменията, които да отговарят на потребностите на нашия бързо променящ се свят. Все още твърде често обаче младите хора и техните родители гледат на ПОО като на втори избор, като на по-лоша алтернатива на останалите възможности за получаване на образование. В същото време за онези, които вече работят или търсят работа, ПОО не е първото нещо, което им идва наум, когато търсят начин за подобряване на уменията и възможностите си за заетост.

Бих искал да убедя учениците, родителите, търсещите работа и работниците, че ПОО е най-добрият трамплин за намиране на работно място. 75% от неотдавна преминалите ПОО си намират работа скоро след завършването. Този успех ни показва, че ПОО позволява на хората да овладеят умения, които отговарят на настоящите нужди на предприятията.

Поради тази причина Европейската комисия организира за трети път Европейската седмица на професионалните умения. Благодарение на стотици събития и прояви в цяла Европа тази годишна среща поставя ПОО в центъра на вниманието. В България малко над половината от всички ученици – 53%, са ангажирани в гимназиално професионално образование, което е над средното за ЕС равнище. Страната полага значителни усилия. От една страна, беше въведена дуалната система за професионално обучение с поправка в Закона за професионалното образование и обучение и Кодекса на труда. От друга – България насочи почти 300 милиона евро от Европейския социален фонд за повишаване качеството на образованието и обучението, така че млади и стари да придобият нужните умения за намиране на работа.

Призовавам България да се присъедини към нас в усилията ни да покажем, че професионалното образование и обучение е „златният стандарт“ в образованието, и да направим една още по-успешна Европейска седмица на професионалните умения в сравнение с предходните години. Трябва да покажем, че ПОО положително преобразява кариерите и живота на хората.

----

* Мариан Тейсен е европейски комисар по въпросите на заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност. Тя е белгийски политик от Християндемократическата партия Christen-Democratisch en Vlaams, CD&V. Родена е на 24 юли 1956 г. в Синт Гилис Вас. През 1979 г. завършва право в Льовенския католически университет, след което работи като юрист в християндемократически обществени организации. От 1991 г. е депутат в Европейския парламент. Била е зам.-председател на групата на ЕНП в ЕП. От 2014 г. е европейски комисар. Материалът е предоставен специално на „Клуб Z“.