„Дълбоко съжаляваме за възстановяването на санкциите от страна на САЩ поради оттеглянето им от Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД).

Това се казва в изявление, разпространено от Европейската служба за външно действие (ЕСВД). То е подписано от дипломат № 1 на ЕС Федерика Могерини, външните министри Жин-Ив Льо Дриан (Франция), Хайко Маас (Германия) и Джеръми Хънт (Великобритания), както и от финансовите министри на трите страни – Брюно Льо Мер, Олаф Шолц и Филип Хамънд.

Те изтъкват, че планът е ключов елемент от глобалната архитектура за неразпространение на ядреното оръжие и на многостранната дипломация, подкрепени единодушно от Съвета за сигурност на ООН. Той е важен за сигурността на Европа и на целия свят.

В изявлението се припомня, че СВПД работи и изпълнява поставената задача. От Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) потвърдили в 12 последователни доклада, че Иран изпълнява поетите ангажименти. Европейските страни по споразумението очакват Техеран да продължи да ги спазва.

"В качеството си на страни, подписали споразумението, ние сме ангажирани да работим, по-специално, да съхраним и да запазим оперативни финансовите мрежи с Иран и да гарантираме продължаването на износа на ирански петрол и газ. По тези въпроси, както и по други нашата работа продължава и тези усилия се засилиха през последните седмици", се казва в комюникето.

Москва: САЩ нанасят за пореден път мощен удар по Договора за неразпространение на ядрените оръжия

С новите си санкции срещу Иран САЩ нанасят за пореден път мощен удар на Договора за неразпространение на ядрените оръжия, заяви министерството на външните работи на Руската федерация, цитирано от ТАСС, съобщава БТА.

"Обявената от Вашингтон нова вълна от антиирански санкции цели да подрони последователните усилия за запазване на въпросната договореност, предприемани от участниците в Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма", се казва в изявление, поместено днес на сайта на руското дипломатическо ведомство.

Поетият от Вашингтон курс към разрушаване на международноправните инструменти в сферата на ядреното неразпространение и контрола над въоръженията буди дълбоко разочарование и нарастващо безпокойство. САЩ нанасят нов мощен удар по Договора за неразпространение на ядрените оръжия, лицемерно разсъждавайки, че е необходимо да бъде укрепен, а фактически насочват нещата към разпадането му, твърди външното министерство в Москва.