"Воля" продължава твърдо да настоява за оставки на вицепремиерите от "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов и Валери Симеонов и поставя срок от 1 седмица преди да "предприеме действия". Това се разбра от думите на председателя на най-малката парламентарна формация Веселин Марешки. Формацията му се води в опозиция. 

"Досега не сме правили това, което правят БСП и ДПС – с нерегистриране в парламента, защото считаме, че това е нашата работа и отговорност на всеки български депутат – да бъде в парламента и да гласува законите. Ако все пак липсата на морал, доблест, мъжество в тези двама вицепремиери продължава да надделява и това е единственият начин, ние тази седмица в Народното събрание ще обявим, че им даваме последен срок до края на седмицата – ако не, също ще предприемем мерки за нерегистриране и по този начин да постигнем това, което народът очаква - тези двамата, които срамят България, да не са част от българското правителство“, заяви Марешки пред БНР.

През миналата седмица депутатите от "Воля" се регистрираха за заседанията на парламента - поне присъстващите в залата, но това не помогта на ГЕРБ и "Обединени патриоти" да получат кворум заради отсъствия в техните редици. Миналия петък от БСП и избраниците от ДПС отказаха да се регистрират в пленарната зала - с мотив, че кворумът е работа на властта, а не на опозицията. 

Ако конструкцията е програмата, ние не казваме да се срути конструкцията, подчерта Марешки и добави, че ВМРО и НФСВ си остават в коалицията, а трябва да се сменят само двамата вицепремиери:

„Надявам се, че в тези партии има по-нормални и достойни хора от тях двамата. Ако пък в партиите им няма по-достойни и нормални хора от тях, нека извън партиите да намерят и да предоставят две кандидатури, които да заемат техните места и конструкцията си остава желязна и си продължават 4-годишния мандат по програмата, която е основа на правителството", каза още Марешки.

ГЕРБ и "Обединените патриоти" имат общо 122 депутати и ако никой не отсъства - имат кворум и сами. Рядко обаче се случва парламентарните групи да са в пълен състав. "Воля" има 12 представители и досега крепи кворума, когато на управляващите не им достигат гласове. Но невинаги броят им е достатъчен. С ГЕРБ и "Обединени патриоти" в последните седмици гласува и бившият избраник от листата на БСП, сега независим Спас Панчев. Но и това невинаги е достатъчно. Следващото изпитатие за кворума ще е във вторник, когато депуттите по план ще заседават извънредно заради бюджетните закони за 2019 г. 

Лидерът на „Воля“ смята, че бюджетът за следващата година е най-добрият от много години насам. Който не го подкрепи, ще си направи политическо харакири. Тоест - очаква се подкрепа за предложенията за финансова политика, внесени от Министерския съвет, от партията на Марешки.