Небивал интерес предизвикват междинните избори в САЩ, които ще се проведат утре. Обикновено те не привличат вниманието, тъй като на тях не се избира президент. Такъв вот се провежда по средата на всеки президентски мандат винаги през ноември. Сега обаче нещата са доста различни. И причина за тях е противоречивата личност на президента Доналд Тръмп и също толкова противоречивите оценки за неговата политика след победата му през 2016 г.

Очаква се рекордно в историята на САЩ гласуване на междинни избори, прогнозират анализатори. А за небивалия интерес има и друга причина. В момента една партия държи и изпълнителната, и законодателната власт, т.е. и Белия дом, и двете камари на Конгреса. Това не се случва особено често след 70-те години на ХХ век. Иначе за последно такава е била ситуацията в периода 2009-2011 г., но в полза на демократите. Това става през първата половина на първия мандат на Барак Обама. Но още на междинните избори той губи Камарата на представителите.

Избирателите ще гласуват за всичките 435-ма членове на Камарата на представителите и за 35, или една трета от стоте сенатори. Също така ще бъдат избрани губернаторите на 36 щата, 3 територии, както и кмет на столичния федерален окръг Колумбия.

Проверка за президента

Междинните избори са проверка за способността на президента да упражнява контрол над Конгреса. Този контрол често определя неговата сила и тежест и показва дали той е в състояние да прокарва законопроекти, да ратифицира договори и да одобрява назначаването на членове на правителството и съдии.

Повечето прогнози сочат победа за демократите в Камарата на представителите. Ако това се случи, Тръмп ще загуби контрола си над долната камара на Конгреса. Проучванията дават преднина до 7 пункта в полза на Демократическата партия.

Прогнозите сочат, че Тръмп може да загуби контрола над долната камара на Конгреса.

Шансът за Сената е обаче нулев. 23 от местата, за които ще има избори, в момента са заети от демократи, а 8 – от републиканците. Това е най-неблагоприятната ситуация, при която една партия се е явявала на избори за Сенат в историята си, отбелязва аналитичният сайт FiveThirtyEight. Потвърждение за това е фактът, че 10 от местата, които ДП трябва да защити, са в щати, в които Тръмп спечели вота за президент.

От друга страна, немалко републиканци са настроени против Тръмп. Това се видя особено при подхода към Русия. Тръмп успешно създава впечатлението, че иска да се сприятели с руския президент Владимир Путин. И дори в началото на управлението си даде знак, че е склонен да преразгледа американските санкции. Републиканците в двете камари обаче успяха да се наложат над него и приеха механизми, които им позволяват да го контролират. В определени случаи той ще бъде принуден да иска съгласието на Конгреса.

Някои промени буксуват

Същевременно въпреки пълния си контрол над законодателните и изпълнителните институции Републиканската партия не успява да прокара някои от ключовите обещания на Тръмп вече две години. Отмяната на всички текстове от „Обамакеър“ – здравната реформа на Барак Обама, се провали на няколко пъти, и то по вина на републикански конгресмени и сенатори, гласуващи срещу партията си. Въпреки това през декември 2017 г. отпаднаха някои ключови текстове от реформата чрез пренаписването на Данъчния кодекс.

Напоследък все по-често се говори за импийчмънт на Тръмп. До голяма степен нещата зависят от това докъде ще доведе разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за евентуален сговор с Русия, довел до победата на изборите за президент през 2016 г.

Евентуална победа на демократите в двете камари на Конгреса би отворила пътя към импийчмънт на президента. Стига обаче дотогава да има солидни доказателства от страна на Мълър.

В момента ФБР разследва опита за опетняване на репутацията на специалния прокурор Робърт Мълър, при който на жени са били предлагани пари, за да го обвинят в сексуален тормоз.

Самите републиканци по всякакъв начин се опитват да се възползват от предимствата си. Сенатът продължи работа до самите избори. Този ход отнема възможността на сенаторите демократи да проведат ефективна кампания. Друг е въпросът, че, както стана ясно по-горе, те почти нямат шанс да овладеят горната камара.

Във вихъра на скандала

Отгоре на всичко в навечерието на изборите в САЩ се развихри пореден скандал. И макар този път в него да не бе замесен Тръмп, ставаше дума за номиниран от него човек. Това е посоченият от президента за член на Върховния съд Брет Кавано.

В крайна сметка въпреки скандалите Брет Кавано бе одобрен от Сената.

Две жени го обвиниха в сексуални посегателства, извършени още през 80-те години на миналия век. Кавано отрече обвиненията, но мнозина все още имат към него едно наум. Причината е, че бе номиниран от Тръмп, който неведнъж демонстрира пренебрежително отношение към жените. В крайна сметка Кавано бе утвърден от Сената с 50 срещу 48 гаса.

На фона на всичко това избирателите трябва да изберат 435 конгресмени и 35 сенатори.

Българи за изборите в САЩ

 

Иво Иванов (52 г.),
журналист и писател от Лорънс, Канзас:

 

Тръмп иска да разруши институциите. Трябва да бъде спрян

Тези избори са може би най-важните в историята на САЩ. По принцип хората не смятат междинния вот за много „секси“, тъй като не се избира президент.

Но сега е иначе. На власт има автократ. Тръмп иска да разруши институциите. И назначи начело на тях отявлени врагове на същите институции.

Скот Прюит, който беше министър на околната среда, преди да заеме поста, съдеше същото министерство. Министърката на образованието Бетси Девос е милионерка и искаше да ликвидира държавното образование в полза на частното. Рик Пери – министърът на енергетиката, някога искаше да закрива 2-3 министерства, сред които това на енергетиката. Искаше го като кандидат на републиканците на първичните избори за президент.

Тръмп трябва да бъде спрян. Много хора се страхуват, че съществуващият сега принцип на checks and balances (буквално „спирачки и баланси“) може да престане да функционира. А именно той позволява на всеки от трите разклонения на властта да ограничава или да спира другите два от злоупотреба. Настоящият президент посегна на институциите.

Единствената му заслуга са като че ли дерегулациите, които бяха наистина много. Но растежът, с който той толкова се хвали, бе заложен още по времето на Барак Обама. Очаквам и вярвам в победата на демократите. Защото дори сред републиканците да има много противници на Тръмп, като дойде времето за гласуване, те вдигат ръце като зомбирани.

Методи Милушев (56 г.),
зъболекар от Денвър, Колорадо:

 

Ще победи скритият републикански вот

При Тръмп икономиката на САЩ върви, има ръст от 4,2 на сто, какъвто е имал само Китай в силните си години.

Най-големият успех е намаляването на данъците. Моите вече не са 35, а само 20 на сто. Това страшно облагодетелства дребния бизнес като моя. Данъчният кодекс при Обама бе от 4000 страници, сега е 10 пъти по-малко.

Важното е, че Тръмп отмени сума ти излишни регулации, които изстреляха бизнеса нагоре.

Само преди 3 години Обама каза: „Забравете тези работни места.“ Оказа се обаче, че те могат да се върнат в САЩ. Тръмп направи много за завръщането на производството.

За търговската война атаките са много големи. Само че САЩ са дали на много страни статута на облагодетелствана нация в търговията. И в резултат ние купуваме техните стоки, включително боклуците, а те нашите – не. Например в Уисконсин, Монтана и другите щати по границата с Канада са млечните ферми на САЩ. Но канадците не приемат нашите млечни продукти, а ние сме заливани с техните.

Същото е с колите – германците масово изнасят тук мерцедеси и беемвета, които богатите си купуват. А за форд в Европа митата са страшно високи.

Има голяма кампания срещу Тръмп в много левичарски издания, сред които „Ню Йорк таймс“ и „Вашингтон пост“. Бият го като във вица за зайчето – днес, защото е с шапка, утре, защото е без шапка. Постоянно го обвиняват, че е лош човек. Мен това не ме интересува – важното е как вървят САЩ, как е икономката и как е моят бизнес.

Левите се надигнаха. Те нападат хора с шапки, на които е изписан лозунгът на Тръмп „Да направим Америка отново велика“. Издебват ги в ресторантите, притискат ги в ъглите и ги освиркват. Има случаи да ги нападат и да ги бият на улиците.

Въпреки всички прогнози в полза на демократите има и един скрит вот, който ще се задейства на 6 ноември. Той е на хората, които не афишират на кого са привърженици. Сред тези хора съм и аз. И вярвам, че ще дадем урок на противниците на Тръмп. Те просто не могат да му простят, че ги победи на изборите за президент.

----

* Този текст е публикуван в списание "Клуб Z" през октомври 2018 г. Още материали от същия автор можете да прочетете тук.