Засилват се спекулациите, че предстои сключването на споразумение за Брекзит.

"Някои източници дори предсказаха, че то може да бъде достигнато още тази седмица", пише британският в. "Таймс", цитиран от БТА.

Слуховете за пробив доведоха до повишаване на курса на паунда спрямо долара с над 2 на сто. Надеждите се подсилиха и от признаците, че съпротивата на поддръжниците на Брекзит срещу стратегията на британската премиерка Тереза Мей отслабва.

Бившият министър за Брекзит Дейвид Дейвис заяви миналата седмица, че Мей ще постигне споразумение и то ще мине през парламента поради ирационалния, според него, страх от напускане на ЕС без договор.

Европейски дипломати и представители на ЕС все пак предупреждават да не се проявява прекален оптимизъм. Според тях шансовете за постигане на споразумение, отговарящо на изискванията на двете страни, са "само 50 на 50".

"Шансовете британската премиерка да сключи споразумение с ЕС за границата с Ирландия и да успее да го защити пред своите министри и парламента, са 50 на 50", заявяват те пред в. "Гардиън".

Досега Брюксел настояваше споразумението да съдържа текст, според който Северна Ирландия остава в митническия съюз и единния пазар на ЕС, докато останалата част от Великобритания напуска блока. Европейската комисия прие, че в текста на споразумението за Брекзит може да се говори за оставане на цяла Великобритания в митническия съюз, чрез подписване на отделен договор през преходния период.

Според представител на ЕС обаче подобна сделка може да замени текста, отнасящ се до оставането само на Северна Ирландия в митническия съюз, само ако тя бъде сключена безсрочно. В този случай ще има значителни правни затруднения. 

Британските преговарящи и представителите на Европейската комисия, водени от Мишел Барние, са на път да навлязат в тайна фаза на преговорите, спечелила си прозвището "тунела". Високопоставени представители на ЕС обаче предупредиха, че допустимите за двете страни отстъпки могат да се окажат несъвместими.

Британското правителство се опитва да постигне решителен напредък по въпроса за границата между република Ирландия и британската провинция Северна Ирландия преди петък. Лондон се надява, че председателят на Европейския съвет Доналд Туск може да свика извънредна среща на високо равнище за Брекзит преди края на месеца. Според източник от британското правителство, ако до дни бъде постигнат достатъчен напредък, ще се обсъди вариантът срещата на държавните и правителствени лидери от ЕС да се състои на 22 ноември. Канцеларията на Мей обаче отрече готовността за подписване на споразумение на този етап.

Политици от най-високите равнища на британското правителство се опасяват, че ако напредъкът не бъде постигнат до утре, когато парламентът и високопоставените министри излизат в почивка, правителството може да не получи възможност за реакция преди да бъде обявена датата за срещата на върха.

"Истината е, че ние се нуждаем от среща на високо равнище през ноември повече от ЕС", заявява източник от британското правителство пред "Гардиън".

Споразумение, сключено през декември, не само означава, че ще бъде подложено на гласуване по-късно, но и че ще изисква разходи за планиране на варианта за напускане без споразумение.

"Залозите са високи", добавя източникът на британското издание.

Тереза Мей ще трябва да прецени какво споразумение може да защити и как, но то няма да отговаря на "авантюристичната визия за Великобритания на Борис Джонсън", допълва анонимният евродипломат.