„Всеки българин, който превежда пари от или в друга държава на ЕС, ще спестява поне по 30 лева на превод.”

Това заяви днес българската евродепутатка Ева Майдел. Така тя коментира подкрепения с голямо мнозинство в Комисията по икономически и парични въпроси към Европарламента на Регламента за трансграничните плащания. Тя бе докладчик по него.

“Основната ми цел, когато бях избрана за докладчик, бе да премахнем бързо един двоен стандарт в Европа - този за банковите преводи. Банките в България поддържат най-високите такси в ЕС за получен превод в евро. Плащат се между 30 и 50 лева за превод от 10 евро. Докато гражданите от Еврозоната превеждат евро срещу минимални или нулеви такси“, каза Майдел след заседанието.

Пред Клуб Z тя уточни, че гласуването в комисия вече се равнява по сила на гласуване в пленарна зала.

Майдел бе изключително щастлива и заяви, че според редица евродепутати това е втората малка революция в ЕС след тази с намаляването на роуминга.

“Целта е да спестим между 3 и 4 милиарда лева годишно на гражданите и бизнесите от страните извън Еврозоната и да ги поставим при равни условия на третиране с тези от страните, използващи еврото. Трябва да е ясно, че подобни постижения за потребителите могат да се постигнат само в рамките на ЕС, а не от всяка държава поотделно“, каза още евродепутатката от ГЕРБ/ЕНП.

В регламента се предвижда и засилване на прозрачността при плащане с карта или теглене на пари от банкомат в чужбина. Потребителите ще имат повече информация при какъв курс се обменят парите им и ще имат право на избор, ако има различни възможности за превалутиране, предлагани от различни доставчици на платежни услуги.

Предстоят преговори между Европарламента и Съвета на ЕС за постигане на обща позиция. Очаква се регламентът да влезе в сила през първата половина на 2019 г.