Съветът на ЕС трябва да вземе твърдо решение за приемането на България и Румъния като пълноправни членки на Шенгенското пространство.

Този призив отправиха депутатите от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи към Европарламента.

Според тях двустепенният подход – премахване на контрола по вътрешните морски и въздушни граници, последвано от край на проверките по вътрешните сухопътни граници, би донесъл поредица от рискове и може а има отрицателно въздействие върху бъдещото разширяване на Шенген.

Това са изводите в доклада, изготвен от българския евродепутат Сергей Станишев – преседател на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

Евродепутатите призоваха да бъде взето подобно решение и за Хърватия, щом тя изпълни критериите.

От парламентарната комисия смятат, че отлагането на приемането на Румъния и България има отрицателни последици не само за тези две страни, но и за ЕС като цяло. Фатален е ефектът върху вътрешния пазар на ЕС и износа и вноса от и за България и Румъния.

„Днес Комисията по граждански свободи потвърди, че България и Румъния трябва да станат пълноправни членки на Шенген и отхвърлиха перспективата за частично влизане първо с въздушните и морските граници, а след това евентуално със сухопътните граници. Този „двустепенен“ подход е опасен прецедент, който не само няма ясно законово основание, но води и до редица икономически, социални и политически лоши страни на ЕС“, каза докладчикът Сергей Станишев.

Докладът бе одобрен с 36 гласа „за“ и само един „въздържал се“. Той няма законова сила и се очаква да бъде гласуван в пленарната зала през декември. Парламентарната комисия смята, че разширяването на Шенген не следва да бъде обвързвано с недостатъци в областите на убежището и миграцията. 

Окончателното решение за присъединяването на двете страни към Шенген може да бъде взето след единодушно гласуване „за“ от Съвета на ЕС.