На днешния ден преди две години се случи историческо събитие. Проведе се национален референдум, каквито рядко е имало в българската история. А когато ги е имало, обикновено са били далеч от нормите на демократичността.

На референдума преди две години, проведен напълно демократично, 2 509 864 души се обявиха за това депутатите да се избират чрез мажоритарен вот в два тура. Това бяха 71,95% от гласувалите. Внушителна цифра! Толкова много реални гласове не е събирала нито една партия в годините на прехода.

Развитието по темата след това бе кратко. От ГЕРБ внесоха промени в Изборния кодекс, с които се въвеждаше исканият от над 2,5 млн. избиратели мажоритарен вот за депутати. Те бяха отхвърлени с гласовете на БСП, ДПС и "Обединени патриоти". За тези три партии в миналия парламент бяха гласували общо 1 589 979 избиратели. Така в българската демокрация 1,5 млн. гласа се оказаха повече от 2,5 млн. гласа.

След като отхвърлиха законопроекта на ГЕРБ, от БСП заявиха, че ще внесат свой, в който ще се предвижда половината от депутатите да се избират мажоритарно. Такъв обаче все още няма, макар за него да имаше решение включително на националния съвет на партията.

Ако някой се чуди докога ГЕРБ и Бойко Борисов ще печелят избори, отговорът е прост. Докогато си поискат. Тази партия и нейният лидер демонстрират най-голямо уважение към демократичната воля на българите. Ясно е, че и те самите са против мажоритарния вот. Още на първите парламентарни избори, на които се явиха, те обещаваха, че ще въведат преференциално гласуване с нисък праг. Такова у нас все още няма, въпреки че през повечето време управляваше именно ГЕРБ.

Все пак обаче единствено ГЕРБ демонстрираха уважение към желанието на избирателите на референдума. Дори да е само заради добрия пиар, пак се брои. Още повече, че това е постоянна политика на тази партия и последният пример е нейното поведение, свързано с промените в Кодекса за застраховането.

Вярно, премиерът да нарежда на парламента не е точно демократична практика. Партия, в която лидерът нарежда, а останалите изпълняват, също не е особено демократична. Въобще силно е да се каже, че Борисов е демократ. Но именно той е българският политик, който в годините на прехода е демонстрирал най-голямо уважение към демокрацията.

В това отношение дори политиците от формацията, наричаща себе си "Демократична България", има какво да научат от Борисов. От тях единствено Радан Кънев беше казал публично на няколко пъти, че няма как нищо да не се промени в изборната ни система след подобен резултат от референдума. Цялата им активност обаче се изчерпа до тези няколко изказвания.

Мнозина експерти, които иначе са големи защитници на либералната демокрация, също направиха всичко по силите си, за да омаловажат резултата от референдума. Основният им аргумент бе, че формално референдумът не е задължителен, тъй като не достигнаха 12-13 хил. гласа, за да бъдат гласувалите толкова, колкото на последните парламентарни избори, както изисква законът. В една истинска демокрация обаче няма как заради 12-13 хил. гласа да се подмине волята на 2,500 млн. избиратели. А и такъв мракобесен текст няма дори в съседна Турция, която напоследък е всичко друго, но не и демократична държава. И не на последно място - този текст бе въведен в закона по настояване на ДПС. Тази партия, както е известно, е най-мръсната дума в българската политика, особено ако питате същите тези експерти. С нея никой вече не иска да има нищо общо. Но очевидно никой няма нищо против да се възползва от нейните законодателни предложения, които поддържат  статуквото.

Иначе аргументите в полза на мажоритарния вот са отдавна известни, защото тези дебати се водят още от зората на демокрацията. Най-големият дефицит на българската политическа система е липсата на пряка връзка между избиратели и избраници. Въпреки някои свои недостатъци, мажоритарният вот със сигурност ще създаде по-силна връзка между тези два субекта. Всички водещи демокрации - САЩ, Великобритания. Франция. Германия, под една или друга форма практикуват мажоритарен вот.

А у нас всички партии без изключение са против подобен вот. Какъв по-сериозен аргумент, че именно той трябва да бъде въведен?

Едно от големите му предимства е, че с него популистичните формации нямат никакъв шанс да се промушат в парламента. Неслучайно "Обединени патриоти" са сред най-големите му противници. Неслучайно и от ДПС са на същото мнение. С мажоритарен вот Движението ще има десетина мандата от смесените райони и това е. А сега Делян Пеевски става депутат от който район си поиска.

Въпросът обаче не е за мажоритарния вот. Въпросът е има ли в България демокрация, или няма. И отговорът, след близо 30 години преход към същата тази демокрация, е по-скоро не. След като Бойко Борисов се оказа най-големият демократ в България, какво повече да говорим.