33 000 души умират всяка година заради инфекции с резистентни на антибиотици бактерии,. Данните са на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Изследване на центъра показва, че "бремето" на пет типа инфекции, причинени от устойчиви на антибиотици бактерии, поражда безпокойство за общественото здраве ЕС и в Европейското икономическо пространство, съобщи БТА.

Бремето на болестта се изчислява на базата на броя на случаите на зараза, на смъртните случаи и на очакваната продължителност на живота, адаптирана към състоянието на физическа недееспособност. Оценките в изследването на центъра са на базата на данни от Европейската мрежа за наблюдение на антибиотичната резистетност.

"Оценяваното бреме на инфекциите с устойчиви на антибиотици бактерии в ЕС/ЕИП е значително, сравнено с това на други инфекционни заболявания и то се е увеличило от 2007 г. насам. Стратегии за превенция и контрол на устойчивите на антибиотици бактерии изискват координиране на ниво ЕС/ЕИП и на глобално ниво", става ясно още от анализа. 

Изследването показва още, че приносът на различни резистентни на антибиотици бактерии към цялостното бреме на заболяванията варира значително между отделните страни. Това подчертава нуждата от стратегии за превенция и контрол, разработени "по мярка" за нуждите на всяка страна от ЕС/ЕИП, се казва в съобщението на европейския център.

Бремето на инфекциите от бактерии, резистентни на антибиотици е сравнимо с това на инфлуенцата, туберкулозава и СПИН/ХИВ, взети заедно. Освен това 75% процента от бремето на заболяванието се дължи на вътреболнични инфекции. Според Европеския център превенцията на инфекциите и мерки за контрол и управление на предписването на антибиотици са част от методите за справяне с проблема.

Изследването констатира, че 39% от бремето на болестите, причинени от бактериални инфекции, е при бактерии, устойчиви на антибиотици, до които се прибягва като последен вариант за лечение на пациента. Това е увеличение в сравнение с 2007 г. Когато и тези антибиотици не действат е изключително, а в много случаи и невъзможно, да се лекуват инфекции.