Срещата между президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин, която трябваше да се състои на 11 ноември в Париж, най-вероятно е отменена по молба на президента Еманюел Макрон, пишат ТАСС и Нюз.ру. Вероятната причина е ревността на френския държавен глава, че подобни разговори ще засенчат честванията на 100-годишнината от Първата световна война, който са организирани от Елисейския дворец и Франция.

Еманюел Макрон.

Версията, че срещата е отменена по молба на Макрон звучи съвсем правдободобно, разказва пред ТАСС Фьодор Лукянов, директор на Фонда за развитие и поддръжка на клуба "Валдай".

"Ако се вярва на информациите в медиите, то виновен е Макрон. Той помолил за отмяна, защото не е искал срещата на високо равнище между Тръмп и Путин да хвърли сянка върху юбилейните тържества по случай 100-годишнината от края на Първата световна война. Това изглежда и звучи правдободобно, защото президентът на Франция дотолкова е фокусиран върху собствения си образ пред обществото, че иска да превърне всяко мероприятие в свой успех, особено когато се прави в Париж. Ето защо звучи провдободобно", коментира експертът по външна политика.

Според Лукянов по никакъв начин отмяната не е свързана с изборите на 6 ноември за Конгрес на САЩ.

"Това са несъпоставими нещо. Изборите са си чисто и просто вътрешнополитическа работа. Срещата с Путин или липсата на такава няма никакво отношение към вота в Щатите. А митовете около това дали Русия се е намесила в американските избори и без друго ще си останат", категоричен е аналитикът. "Да не говорим, че срещата е след изборите", допълва той.

На 23 октомври съветникът на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън се среща в Кремъл с Владимир Путин. След преговорите между двамата съветникът на президента Юрий Ушаков съобщи, че среща между Путин и Тръмп ще има в Париж на 11 ноември т.г. На 2 ноември Ушаков уточни, че във френската столица ще има кратък контакт между двамата, а по-късно - в края на ноември и началото на декември, в Аржентина двамата ще проведат продължителна и задълбочена среща.

Вчера Донълд Тръмп обяви, че не е сигурен дали ще се срещне с Путин в Париж. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обясни, че заради гъстата програма на мероприятията в Париж най-вероятно пълноценна среща няма да има, а двамата ще се "видят на крак". Но обезателно ще разговарят, допълни той.

Досега пълноценна среща между двамата имаше само в Хелзинки на 16 юли т.г. Освен това двамата президенти се виждаха и по време на няколко международни форуми.