Правителството на Венецуела иска да върне в страната злато на стойност около 550 милиона долара, което се пази в Банк ъв Ингланд (Bank of England) заради опасения, че то може да бъде блокирано по силата на санкциите, съобщи Ройтерс, позовавайки се на два източника.

Според техните данни правителството на Николас Мадуро се опитва да върне 14 тона злато в страната, а в същото време Банк ъв Ингланд иска да изясни какво възнамерява да направи латиноамериканската страна със скъпоценния метал. Неназованите източници посочват още, че Каракас не може да изпълни плановете си вече втори месец, защото не успява да издейства застраховка, необходима за превозването на такова голямо количество злато.


Президентът на САЩ Доналд Тръмп се разпореди в края на миналата седмица да бъдат въведени санкции, за да се блокират операциите на Венецуела с нейните златни запаси. В документът, разпространен от пресслужбата на Белия дом се посочва, че администрацията на САЩ планира да попречи на венецуелските власти "да разхищават богатството на Венецуела за свои корумпирани цели" и "да навредят на инфраструктурата на Венецуела и екологията на страната заради безстопанственото управление". Поради тази причина Вашингтон забрани на американци да участват в добива на злато във Венецуела.
През последните години Венецуела преживява остра социално-икономическа криза, съпътствана от хиперинфлация, девалвация на националната валута и дефицит на стоки от първа необходимост и лекарства. Според оценки на Върховния комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди в момента извън Венецуела живеят над 2,6 милиона граждани на тази страна. Всеки ден около 5000 венецуелци напускат родината си, а правителството отрича да има хуманитарна криза.