Президентът Доналд Тръмп приключи късно снощи ожесточената кампания за днешните междинни избори в САЩ с последен митинг в Кейп Жирардо, щата Мисури.

Предизборната кампания на Тръмп беше белязана от непоследователни политически предложения, отбелязва "Асошиейтед прес", цитирана от БТА. Във всяка от последните си три речи той изложи основните елементи от вътрешно и външнополитическия дневен ред на своята администрация, като в своя характерен стил се похвали пред своите симпатизанти за успехите си през двете години управление.

Той ги увери, че гласуването за републиканците на междинните избори ще означава силни правоохранителни органи и още по-строга имиграционна политика, докато гласуване за демократите би довело в страната поток от нелегални имигранти с криминално минало. 

"Всичко постигнато е крехко, всичко, за което ви говорих, може да бъде върнато назад и променено, ако демократите се върнат", каза Тръмп по открита телефонна линия, организирана от щаба на неговата кампания вчера. "Вижте как се държат те! Те се радикализират", заяви президентът. 

В интервю за медийния конгломерат "Синклер бродкастинг" в предизборния ден Тръмп се опита да смекчи малко тона, като каза, че съжалява за някои от хапливите си изявления по време на кампанията.

"Бих желал да използвам много по-мек тон. Донякъде чувствам, че нямам друг избор, но може би имам", допусна той. 

Но в последните му три речи това не се усети. Специално по въпроса за нелегалната имиграция езикът му бе крайно остър, а атаките срещу демократите - директни. 

"Контрастът в тези избори не може да бъде по-ясен. Демократите събират тълпи, а републиканците произвеждат работни места", каза Тръмп в речта си в Мисури. 

В Туитър по-рано вчера той предупреди, че "настоятелно е посочил на правоохранителните органи да внимават за всякакво НЕЛЕГАЛНО ГЛАСУВАНЕ" в изборния ден. По пози повод АП припомни неговите неверни твърдения, че на президентските избори през 2016 г. са били подадени милиони нелегални гласове, които според него са го лишили от победа в масовия вот. Тези твърдения така и не бяха доказани.

Тогава той спечели битката за Белия дом благодарение на особеностите на американската избирателна система, макар че неговата съперничка, демократката Хилари Клинтън, събра с над 2 млн. повече гласове. 

Тръмп привлече три жени от своята администрация за едно от последните си мероприятия за набиране на гласове. Дъщерята на държавния глава Иванка Тръмп, която е и негов високопоставен съветник, се включи във втора проява за вчерашния последен предизборен ден, заставайки до баща си във Форд Уейн, Индиана. Тръмп покани на сцената да говорят също говорителката на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс и съветничката Келиан Конуей. Очаква се жените да играят важна роля в междинните избори, които ще определят коя партия ще контролира Конгреса. 

В същото време Тръмп се опита предварително да свали вината от себе си, в случай че републиканците загубят контрола над Камарата на представителите, като заяви, че усилията му са съсредоточени основно върху запазването на републиканското мнозинство в Сената. 

Какъвто и да е изходът обаче, той ясно посочи, че осъзнава, че на карта е поставено неговото политическо бъдеще.

"В известен смисъл, аз съм на бюлетината", каза той пред една доста екзалтирана тълпа в Кливланд, Охайо.

Тръмп предупреди своите поддръжници по откритата телефонна линия вчера масово да излязат и да гласуват, защото "пресата твърдо смята това за референдум за мене и за нас като движение"

Днес ще бъдат избрани всички 435 членове на Камарата на представителите, 35 от общо 100 сенатори, губернаторите на 36 щата и три територии, 6073 членове на щатски законодателни събрания. В момента републиканците контролират Конгреса с крехко мнозинство в Сената (51-49) и по-комфортно в Камарата на представителите (236-193 с шест вакантни места). 

Ако спечели мнозинство в Камарата на представителите и Сената - или поне в едната от двете камари - Демократическата партия ще получи значително повече свобода за противодействие на управлението на президента Доналд Тръмп.

Ако Републиканската партия запази сегашното си мнозинство в двете камари, държавният глава ще може да продължи да разчита на подкрепа в Конгреса за управленската си програма през останалите две години от своя мандат