Самоубийствата сред децата в Япония са стигнали най-високото си ниво за последните 30 години, съобщи министерството на образованието на азиатската държава.

От март 2016 г. до март 2017 г. живота си са отнели 250 деца и тийнейджъри. Това децата-самоубийци са с пет пъти повече за последната година и това е най-високо число от 1986 г. насам.

Преди да отнемат живота си много от тези деца са се оплаквали от проблеми в семейството, тормоз от страна на техни връстници, както и са били потиснати от бъдещето си.

Но причината за самоубийствата на толкова много деца остава неясна. Те не са търсили помощ приживе, не са оставили предсмъртни бележки. Повечето случаи на самоубийства са сред по-големите ученици.

Японското правителство през 2015 г. публикува доклад, в който специалисти анализираха данните за детските самоубийства в периода 1972 г. - 2013 г.

Един от главните изводи в него беше, че числото на самоубийствата рязко скача с началото на учебната година на 1 септември.

Самоубийствата са основната причина за смъртността при младите хора в Япония на възраст между 15 и 19 г., те са повече дори от нелечимите заболявания, отбелязват сега японските власти.

"Числото на самоубийствата сред учениците остава голямо, това е тревожна тенденция, на която спешно трябва да се търси решение", каза министърът на образованието на Япония Нориаки Кизатаки след публикуването на данните.

Експертите отбелязват, че училищата в Япония не са подготвени да се справят с психически проблеми на учениците си, както и че като цяло обучението, свързано с психическите заболявания, отсъства. В Япония училищният тормоз е много типичен и учителите често игнорират проблемите между учениците поради специфични нрави.

Общото число на самоубийствата в страната спада - от 34 500 хил. души през 2003 г. до 21 хил. през 2017 г.

БТА