ЕС може да наложи санкции на Италия, ако не се постигне споразумение за бюджета на държавата за следващата година, предаде Ройтерс, цитирайки еврокомисаря по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси.

"Искам да водим диалог, но може да се наложат и санкции, ако не постигнем споразумение", заяви той днес пред репортери.

Според него проектобюджетът на Рим нарушава фискалните правила на ЕС и трябва да бъде преработен до 13-ти ноември.

"На 13-ти ноември очакваме ясен и точен отговор от италианското правителство", обяви Московиси. "Предпочитам бюджет, който благоприятства развитието на Италия. Бюджет с повишен публичен дълг няма да постигне това".

Позицията на Московиси бе подкрепена и от останалите членове на Еврогрупата (неформален орган, в който министрите на държавите-членки от Еврозоната обсъждат въпроси, отнасящи се до споделените им отговорности във връзка с еврото).

В понеделник тя публикува кратко съобщение, в което призова "Италия да си сътрудничи с Европейската Комисия (ЕК)"

При затворени врати членовете на Еврогрупата са били много по-директни. Според официални представители, присъствали на обсъжданията, Бруно льо Мер, финансовият министър на Франция, е настоял Италия да "уважава законите", тъй като "всичко останало би довело до края на еврозоната".

Финансовият министър на Италия Джовани Триа повтори в понеделник заявлението си, че проектобюджетът няма да се промени и  че планираното повишаване на дефицита за следващата година няма да вдигне държавния дълг, който надвишава с 130 процента брутния вътрешен продукт на страната.

 
По-късно днес еврокомисарят за финансовата стабилност и услуги Валдис Домбровскис заяви, че ЕКразглежда започванетона процедура за свръхдефицит срещу Италия, ако тя не изпълни изискванията.