Кворум на ръба - точно 122-ма депутати се регистрираха за старта на извънредното пленарно заседание с дневен ред бюджетите на НЗОК и на обшественото осигуряване за догодина. Минималният брой народни избраници, за да се проведе изобщо заседание, е 121. 

Така въпреки бойкота на БСП и отказа вече и на ДПС за участва в регистрацията, този път управляващите успяха да "спасят" заседанието. Нещо, което не им беше по силите преди седмица. Още тогава обаче председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов се закани, че ще има пълна мобилизация на избраниците от властта - включително прекратяване на болнични и командировки. 

122 e точният брой на народните представители от управляващата коалиция на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Все още не е излязла поименната справка кои са регистриралите се избраници, но се очаква поне един от двамата независими - бившият представител на левицата Спас Панчев, както и депутати от "Воля", да са "помогнали" за събирането на кворум. Защото бройката на регистрираните издава, че и депутати от властта са отсъствали. 

Хората на Веселин Марешки също заплашват с бойкот и искат вицепремиерски оставки от "патриотите", но самият лидер обяви, че до това може да се стигне, след като изтече седмичния срок, който дава на властта да се съобрази с искането.

Въпреки отказа на опозицията да участва в събирането на достатъчно присъствие на депутати, за да има пленарно заседание, от левицата и ДПС ще участват в дискусиите по финансовата рамка на НЗОК и Държавното обществено осигуряване за догодина. 

Само един час след старта на заседанието обаче се наложи нова проверка на кворума - поименна. Оказа се, в зала са 129 депутати, но пък отсъствието на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов направи впечатление и предизвика бурни възгласи в зала. Цветанов е в Хелзинки по линия на ЕНП.

Поименната проверка, предложена от ГЕРБ, не беше единственото развитие. Юристът от управляващата партия Данаил Кирилов премина в атака - а именно - предложи финансови санкции за отсъстващите по неуважителни причини депутати. Тези, които не се регистрираха в началото на заседанието без извинение по правилник подлежат на удържане на дневната надница от заплатата им. Кирилов обаче иска да се орежат дневните пари за транспорт на избраниците, които не присъстват и бяха "засечени" при поименната проверка.