"Много пъти срещам интелигентни хора, които са объркани и той е един тях. Интелигентен, но объркан."

Така Кубрат Пулев определи Кеворк Кеворкян, който наскоро критикува боксьора във фейсбук. Позицията му бе публикувана в няколко медии. Кобрата гостува в бТВ за пространно интервю, в което говори за детството си, кариерата дотук, загубата от Владимир Кличко, победата над Хюи Фюри, патриотизма, личния живот, политиката и т.н.

 

 

Точно патриотизмът на спортиста - в изявления и действия, е едно от нещата, които засяга Кеворкян.

"За съжаление в България не се слага българското знаме навсякъде. Ако бях в управлението, щях да кажа на всяко едно държавно учреждение да се постави знамето, коментира Кубрат. - Поне пет-шест знамена да има на всяка сграда, нищо, че са много. Това е един символ, който трябва да седи и хората наистина да го гледат и да им дава гордост, да не забравят висшата идея, че сме българи. Това е любовта към нашата родина и към нас самите."

"Тази любов, която виждам от хората, изтрива със замах злобните коментари и злобните мисли в тези злобни душички и хора, продължи Пулев. - Както последно се изказа и Кеворк Кеворкян… някакви пълни глупости в едно интервю, не можех да повярвам какви неща е написал този човек. Защото е човек с опит. Аз лично помня как баща ми сядаше и го гледаше всяка неделя, това е останало като история в съзнанието ми. И в един момент да пише такива глупости, направо не мога да повярвам. Много пъти срещам интелигентни хора, които са объркани и той е един тях. Интелигентен, но объркан."

"Именно, затова са объркани, защото са обезверени, каза още Пулев на доуточняващ въпрос на водещия Антон Хекимян. - Може би техният опит по време на социализма ги е докарал до това да не вярват в нищо, да не вярват, че България някога може да се оправи. Той самият ми каза в предварителен разговор преди едно интервю: "Ти си много наивен." Аз съм наивен, обаче съм вярващ. По-добре да си наивен и вярващ, отколкото да не се наивен и да не вярваш в абсолютно нищо."

За мача с Хюи Фюри

"Един такъв мач ми отваря много врати, беше и много труден противник, опасен. Гледах през цялото време да бъда концентриран, понеже дълго време не играх. Бях малко "по-гипсиран". Мачът можеше да е в Англия, те искаха така, но аз исках да е тук. Можеше да се спечели много повече и някакви вестници, които са… така се казват, жълти вестници, писаха, че съм взел милиони и такива неща, това не отговаря на истината. Навсякъде другаде мога да взема, но не и в България, за съжаление. Но аз предпочетох да е тук, защото това е моето щастие и моята радост. 

Да се биеш в България ти дава голяма енергия. Има хора, които аз не ги познавам, а те са донесли светена вода от манастири и са помолили охраната да дойдат до ъгъла и да я поръсят. После ми ги казват тези неща. Направете сметка за какво става въпрос, как хората приемат нещата лично. Всяка една моя победа, те я приемат като лична кауза и като лична победа. Какво по-важно от това? И да не ми говорят за пари и такива неща, те отиват на заден план. 

В залата всички тези хора дават страшна енергия. Имаше англичани, на които не се чу гласчето в залата. Те искаха да правят зулуми, да проваля галавечерта… Затова имаше подготвена жандармерия в залата, отстрани не се видя, но от ъгъла се виждаше."

Защо е избрал да излиза на ринга на песента "Притури се планината"?

"Има много други български песни, но тази е много силна, зареждаща. Смятам, че повлия на хората, на тяхното самочувствие. Тази песен и тази гала се видя в много държави - в Англия, Франция, в Америка, по ESPN, това е една от най-гледаните американски телевизии, и тази песен е звучала в Америка и навсякъде по света, което ми дава гордост и радост."

За вдигната температура и контузия преди мача

"Три дни преди мача бях с 39 градуса температура. Някой път така се случва. Тя отмина за един ден, но в тези часове с температурата всички са около мен и мислим… На човек му минават всякакви мисли през главата. За отлагане, как ще се приеме. Три-четири седмици преди мача, при един от спарингите, пак имах такава контузия като преди срещата с Джошуа, но това никъде не сме го споменавали. Този път обаче, да благодаря на Господ, беше по-малка.

Подложих се на една терапия, която разбива съсирека от разкъсването. На много скъпа апаратура. Масажистът ми е немец, човек с уникална енергия. Контузията преди Джошуа беше много подобна, само че на гърдата. Това са неща, които никой не ги вижда и не можем да говорим за тях, защото противникът ще получи криле. Всичко е като на война. Дори армията да е осакатена, пазим го в тайна и продължаваме напред. И мачкаме."

За "номерата" от лагера на Хюи Фюри

"Имаше много мръсни номера. И преди мача. През цялото време по двама души бяха в моята съблекалня. Аз им казвах да излязат. Ние ги гонехме, но те си седяха. Защо съм си намазал лакътя със загряващо - било заради очите на Фюри. Изобщо, пълни глупости, само и само да ме разконцентрират, да ме стресират. Аз им казах, че не могат, да отидат и да му предадат, че ще го бия. Всичко има значение. 

Преди мача правиха скандали. Мениджърът Ивайло Гоцев и адвокатът Джон Уърд са по-делови хора и по-лабилни. Идваха при мен: “Те долу са се събрали, това правят, онова правят…” Аз им казвах: "Не ни интересува какво правят те. Кажете им, че Кубрат спи и не ме занимавайте повече." Бяха такива евтини и елементарни номера. Щели да ни съдят, скандали вдигали, само и само да разконцентрират щаба. Но това не повлия. Нямаше как да успеят. Даже след мача на допинг контрола седяха през цялото време. Защо хората от допинг контрола били българи, те ми били фенове, всичко било фарс… Даже с видео снимаха, което е незаконно. Оставих ги да си снимат."

Ще има ли мач за титлата срещу Антъни Джошуа?

"Естествено, аз съм официален претендент за световната титла отново - за трети път. Няма как да няма такъв мач, такива са правилата на тази федерация IBF, тя затова е толкова реномирана, защото стриктно си спазва правилата, които има. Това е въпрос на време. И преди мача много журналисти ме питаха: Колко реален е мач за световната титла? Ето го. Един мач и шансът е много реален. Когато отказахме мача поради контузия много хора не вярваха, но правилата са такива, че аз си запазвам правото да бъда официален претендент за световната титла. Мисля, че този мач евентуално догодина ще се осъществи. 

Той (бел. ред. Антъни Джошуа) има други защити и ще си ги направи. Аз също трябва да направя един-два мача, в които трябва да победя. Тези мачове ще бъдат най-вероятно в САЩ - или в Лас Вегас, или в Чикаго, или в Ню Йорк - ще видим. 

За раздялата със "Зауерланд"

"При "Зауерланд" беше въпрос за пари. До края на тази година ми е договорът с тях. Можех да изчакам, да отида някъде на почивка и тези 150 хиляди долара нямаше да ги давам. Аз им ги платих, защото вярвам в позитивната енергия и в хубавото. Казах: "ОК, вземете, аз гледам напред, продължавам напред". Те имаха да ми дават 30 000 долара. Казах им да си ги приспаднат, за да им дам 120 000. Не, те били за съвсем друго. Пак цигански номера. И тогава казах, че им давам всичко. "Доволни ли сте? Доволни сме." Останахме си с добри обноски и отношения."

За детството си

"Децата, без да искат, вземат личен пример от родителите си. И индиректно са съгласни. Баща ми ме гледа отгоре и ми дава сили. Ние сме негов проект, още преди да се родим. Той е искал да ни направи боксьори, имената ни е знаел предварително. Даже е искал трето дете да има, което да кръсти Аспарух. То сега е факт, брат ми има дете, което кръсти Аспарух." 

Кубрат Пулев си припомни, че неговият баща всяка вечер четял книги. Той разказвал на него и на Тервел българската история, държал да я знаят и почитат. Предрекъл им, че ще станат успешни, известни и богати, когато били тийнейджъри.

За плановете си, българския дух и политиката

"Нямам план. Влече ме политиката, много пъти се нервирам като гледам по телевизията, гледам изкуствените думи и лъжи и патриотски истории… Просто ме е яд, яд ме е за българина и за хората, които живеят зле. Яд ме е когато отида в Германия или Щатите и видя възрастни хора как са излезли на заведение с герданите, с усмивките, с уважението, с готиния и щастлив живот и ме е яд, яд ме е. Това не ми дава мира. Малко или много сме дебилни, обезверени сме и нямаме дух. Когато човек има дух - ще ударя по тая маса и ще я счупя вече! Човек трябва да има дух и да не се примирява. Трябва да бъдат малко по непремирими хората, да бъдат будни и да ги интересува България. Когато я обичат, няма как да не я променят, то е неизбежно. Затова работя върху най-важното нещо, то е духа на българина. От нас зависи. Ако се обединени, ще претурим и планината дори."