Завърналият се от политическото небитие бизнесмен Фридрих Мерц бързо зае челна позиция в надпреварата кой да замести Ангела Меркел на лидерския пост на германския Християндемократически съюз и да си подсигури участието в битката за длъжността канцлер, което е възможно да се случи още следващата година.

Мерц бе отстранен като лидер на парламентарната група на християндемократите от Меркел през 2002 г., като по този начин тя бетонира своя контрол върху партията по пътя си към канцлерския пост, който зае през 2005 г. Сега в случай на успех борбата за власт на Мерц може да ускори края на Меркел.

Мерц е извън Бундестага от 2009 г., но запази здрава и влиятелна мрежа от контакти, докато градеше успоредно с това успешна кариера в бизнеса. Периодът преди завръщането му на фронтовата линия в политиката бе дълъг, добре позициониран във времето и прекаран по добър начин. Мерц е на 62 години, по-малко от две години по-млад от Меркел, но се представя за кандидата на бъдещето, който взима всичко най-добро от миналото. Той е широко известен с предложението си за опростяване на декларацията за възстановяване на данъци дотолкова, че да може да се побера на бирена подложка.

"Имаме нужда от събуждане и обновление", заяви Мерц пред журналисти в Берлин миналата сряда, докато излагаше програмата си. "Аз съм убеден икономически либерал, обществен консерватор и обществено ангажиран човек", посочи Мерц, казвайки нещата, притежаващи способността да мобилизират членовете на Християндемократическия съюз, мнозина от които се чувстваха неловко от центристкия подход на Меркел през нейните 13 години като канцлер.

Според депутат от християндемократите, който още не убеден от Мерц, риториката му има за цел "завръщане към корените" и представлява обществено консервативен и бизнес ориентиран призив към партийното ядро, състоящо се от мъже католици от Западна Германия, според които Меркел (протестантка от Източна Германия) е аномалия.

До този момент дясното говорене работи.

Социологическите проучвания показват, че избирателите смятат Мерц за по-подходящ за лидер на консерваторите от другите двама обявени кандидати: генералният секретар на Християндемократическия съюз Анегрет Крамп-Каренбауер и министърът на здравеопазването Йенс Шпан.

Мерц, който бе първият обявил намерението си да участва в надпреварата за лидерския пост миналия понеделник, след като изтече информацията, че Меркел няма да се кандидатира за водач на християндемократите идния месец, получи вътрешнопартийна подкрепа. 

Председателят на Бундестага Волфганг Шойбле и повечето високопоставени политици от Християндемократическия съюз изразиха одобрението си за кандидатурата на Мерц за лидер на партията и откриха пред него възможността да оглави християндемократите, написа седмичното списание "Шпигел".

Мерц е близък с лидера на християндемократите в Северен Рейн - Вестфалия Армин Лашет. Тази германска провинция излъчва близо една трета от 1001 делегати, които ще гласуват за лидер на Християндемократическия съюз на партийния конгрес в началото на следващия месец и по тази причина подкрепата на Лашет може да се окаже решаваща.

Мерц има и силни връзки в бизнес средите. Той е опитен адвокат, който заема голям брой неизпълнителни длъжности в управителни съвети на компании, а също така е и председател на германския клон на американския инвестиционен фонд Блекрок (BlackRock), на когото е помагал да се утвърди в Германия.

"Той бе много добър в започването на преговори с потенциални клиенти", отбелязва източник от бизнеса, който твърди, че познава Мерц лично.

Друг човек, който познава Мерц, посочва, че той е общителен, непретенциозен и разговаря както с ръководителите, така и със служителите по-надолу в корпоративната йерархия.

Чрез способността си да се разбира и с обикновените хора Мерц започна да набира скорост за завръщането си преди година, когато медиите предадоха думите му пред членове на Християндемократическия съюз в Дюселдорф:

"Стратегията да караш избирателите от всички части на политическия спектър да си остават вкъщи трябва да приключи". Това бе обида, насочена към Меркел, известна със стратегията си за "асиметрична демобилизация", при която симпатизантите на противниковите партии си остават у дома, а твоите собствени гласуват.

Мерц иска да спечели подкрепа с повече визия, включително и с по-детайлен отговор на предложенията на френския президент Еманюел Макрон за задълбочаване на европейската интеграция.

В края на миналия месец преди да обяви кандидатурата си за лидер на християндемократите Мерц написа в съавторство статия, в която призовава Германия да предприеме "дръзки действия за засилването на икономическия и паричен съюз".

Анегрет Крамп-Каренбауер е най-голямото препятствие пред Мерц по пътя към лидерската позиция. Тя е протеже на Меркел и разполага с предимството, че вече е печелила на избори (въпреки че става дума за изборите в малката провинция Саар в Западна Германия) и е била регионален премиер на Саар.

"Тя притежава способността да обединява различните крила и интереси на Християндемократическия съюз", заяви високопоставен представител на партията, пожелал анонимност.

В качеството си на приемник на центристкия курс на Меркел Крамп-Каренбауер вероятно би съжителствала като партиен лидер с канцлер Меркел, която желае да остане на поста до края на парламентарния мандат през 2021 г. 

Подобна договорка би била трудна, ако партиен лидер стане Мерц, предвид старото им съперничество с Меркел. Развръзката би могла да настъпи след евентуални предсрочни избори за парламент догодина, особено като се отчита и неяснотата на социалдемократите по отношение на това дали да останат част от управляващата коалиция на Меркел. 

На едни евентуални избори дясната риторика на Мерц би привлякла обратно някои от симпатизантите на Християндемократическия съюз, гласували на миналите избори за "Алтернатива за Германия", въпреки че завоят вдясно не помогна нито на баварския Християнсоциален съюз, нито на френските консерватори.

Анегрет Крамп-Каренбауер по-скоро би формирала правителство с набиращата скорост сила в германската политика - Зелените, които сега са втората най-популярна партия.

"Той е доста уважаван, но това е уважение, базирано в миналото. Изкуството сега е да си готов да работиш с другите", казва Мерц един от политиците от Християндемократическия съюз.

БТА