Разходите за затвори и "сгради за сигурност", са се удвоили в северозападната китайска провинция Синдзян, предаде "СНН". Само през последната година почти милион етнически уйгури и други представители на мюсюлмански малцинствени групи са били задържани в построените "образователни лагери".

Според бивши затворници в рамките на лагерите те са били подлагани на масово "промиване на мозъците" - опит на Пекин да културната идентичност на малцинствата.

Обвиненията за бруталната политика на Китай бяха определени от Британското правителство за "относително верни" през октомври.

След като първоначално отрече докладите пред ООН, Китай промени позицията си и заяви, че изградените здания са "професионални тренировъчни центрове", които "учениците" с удоволствие посещават и разполагат с възможността да напуснат, когато пожелаят.

    Според доклад на "Фондация Джеймстаун" обаче, разходите по строежа на тези лагери са нараснали с 20 милиарда юани (2.9 милиарда долара) или с 213 процента, между 2016 и 2017 г.

    В документа също е записано, че инвестирането във вътрешната сигурност се е повишило с 92 процента за една година. Към него са прибавени скоковете с 239 процента в разходите за "центрове за задържане" и 118 процента за "правосъдната система". Всъщност, според изследването, разходите за "професионално обучение" са спаднали с 7 процента за същата година.

    Най-големият скок е концентриран в неясно формулирания сектор "други разходи за вътрешна сигурност" - 351 процента.

    "Тези факти не подкрепят тезата, че лагерите служат за образоване", записва Ейдриан Зенц в заключението на доклада. "Масовото изчезване на представители на мюсюлманските малцинства в Синдзян в началото на 2017 г. най-вероятно се дължи на тяхното задържане в политическо-образователни центрове", добавя той.

    В пространно интервю за държавна медия губернаторът на Синдзян Шохрат Закир, етнически уйгур, заяви, че китайското правителство се бори с "тероризма и екстремизма" по свой си начин и съобразено с резолюциите на ООН.

    "Днешната Синдзян е не само красива - тя е също така безопасна и стабилна. Без значение къде се намират и кое време на деня е, хората вече не се страхуват да излизат навън, да пазаруват, вечерят и пътуват", сподели той.

    Закир добави, че все още "има какво да се направи", за да се отстрани "екстремизма" от някои части на провинцията.

    Китайската телевизия CCTV излъчи документален филм, в който затворниците с удоволствие слушат лекциите, преподавани в лагерите, като също така участват и в дейности на открито.

    "Не мога да си представя какво щях да правя, ако не бях дошъл тук да се образовам", заявява мъж пред CCTV. "Може би щях да последвам стъпките на тези религиозни екстремисти и да извърша много престъпления. Партията и правителството ме откриха и ме спасиха", добавя той.