НАТО ще продължи да финансира армията на Афганистан поне до 2024 г., каза днес афганистанският президент Ашраф Гани, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"НАТО потвърди, че ще продължи да финансира афганистанската армия поне до 2024 г.", заяви Гани на обща пресконференция с генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг в Кабул.

Гани благодари на Столтенберг за подкрепата.

Според експертни оценки става дума за около 4 милиарда долара на година, от които 3 милиарда от САЩ, а 1 милиард от останалите страни в НАТО.

Столтенберг настоя, че талибаните трябва да започнат преговори с афганистанското правителство.

"Талибаните трябва да осъзнаят, че е безсмислено войната да продължава и че трябва да седнат на масата за преговори с правителството на Афганистан. Алиансът напълно подкрепя мирните инициативи на президента Гани", заяви Столтенберг. "Затова напълно подкрепихме примирието това лято. То беше кратко, но беше първото примирие в този конфликт и смятаме, че това е важна стъпка в правилната посока", добави той. "НАТО не е участник в мирните преговори, но ние подкрепяме афганистанското правителство чрез нашата мисия за обучение, подпомагане и подготовка на националните въоръжени сили. Всички ние трябва да разберем, че има връзка между положението на бойното поле и на масата за преговори. Нуждаем се от силни, професионални, обучени и добре снабдени афганистански сили, които да могат да изпратят ясен сигнал до всички въоръжени формирования, че те постигат много повече на масата за преговори, отколкото на бойното поле", заяви Столтенберг.

Почти 200 000 военнослужещи от оглавяваната от НАТО коалиция на "Международните стабилизиращи сили в Афганистан" (ИСАФ) напуснаха държавата през 2014 г., след 13 години война.

В Афганистан остана 12-хилядна мисия от съветници и инструктори, но през 2018 г. нейната численост беше увеличена на 16 000 души заради засилената активност на въоръжените групировки.