Обиди на "мишки" прозвучаха от трибуната на българския парламент днес, прекъснаха дебатите по проектобюджета на Държавното обществено осигуряване, обсъждан на първо четене и доведоха до забележки, наложени от председателстващия заседанието Емил Христов.

Както и проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по-рано, и този проект бе приет с гласовете на народните представители от ГЕРБ и Обединени патриоти. От БСП и ДПС бяха против, от "Воля" се въздържаха. В бройки равносметката изглежда така - 112 "за", против 73, седем въздържали се.

"Мишки" и "мишлета"

Председателят на правната комисия в 44-ото НС Данаил Кирилов нарече депутатите от БСП "мишки" след словесна разпра със соцдепутата Георги Свиленски. Той поиска Кирилов да бъде наказан, за което призова и оскърбителят, но пак обиди левицата. "Аз също моля да ми определите наказание. Да, не са мишки, а мишлета!", заяви Кирилов.

Повод за свадата помежду им стана одобреното по-рано през деня предложение на ГЕРБ, огласено от Кирилов, депутатите, отсъствали от заседанието на парламента днес, да не им бъдат заплатени транспортните разходи.

"Да ходим или да не ходим на работа е въпрос на морален личен и граждански избор. не бяхте в зала, за да разберете какво се гласува", заяви по този повод председателят на 44-ото НС Цвета Караянчева.

Свиленски изрази несъгласие и заяви, че предложението за решение не е било придружено от необходимото време, което всяка парламентарна група има по правилник за обсъждане на решение. Къде бяха 45-те минути на ГЕРБ, къде бяха 35-те минути на БСП, които по правилник има, за обсъждане на решение, къде бяха 16-те минути на ДПС, каза той.

Соцдепутатът настоя Кирилов да бъде наказан, иначе заседанието няма да продължи. Председателстващият Емил Христов отговори, че ще постави въпроса на председателски съвет, където да бъде разисквано наказанието на Данаил Кирилов.

"Прекратете тази гавра, която те (депутатите от БСП - б.р.) правят с Конституцията", провикна се от микрофона Павел Шопов (Обединени патриоти). 

Соцдепутатът Цветан Топчиев на свой ред продължи с обидите, този път към председателстващия:

"Не водите това заседание като председател на Народното събрание, а като мишка!"

След което от трибуната прозвуча гласът на разкаянието.

"Определете ми наказание, редно е да бъде санкционирано това поведение, извинявам се на колегите за сравнението, ще приема всяко наказание. Апелирам да не налагате най-тежкото наказание по т. 6, ще приема всяко, включително и отстраняване от настоящото заседание", заяви Данаил Кирилов, председател на правната комисия.

След него стана колегата му Димитър Лазаров (ГЕРБ), който предложи, че ако ще има наказание, да се отчете и "тежестта на обвинението: "Вие убихте, вие сте убийци!", казано от трибуната към управляващото мнозинство. Трябва да има съразмерност на наказанието, мотивира се Лазаров.

Ако наложите наказание на г-н Кирилов, накажете и този от БСП за гнусното му изказване, който обиди вас, солидаризира се и друг от ГЕРБ.

"Не разбирам какво не разбрахте за чл. 158 от правилника, този текст се отнася към изказването на г-н Кирилов и защо не вземате мерки. В този текст не пише нищо за председателски съвет, в момента се държите като човек, който не е за мястото, което заема", обърна се соцдепутатът Антон Кутев към Емил Христов.

И Топчиев поиска да му бъде наложено наказание. Ще ми се извините ли, запита го Христов от председателското място. Ще ви се извиня в личен разговор, прозвуча отговорът. 

След което на Данаил Кирилов и на Цветан Топчиев бяха наложени забележки, а по предложение на лидера на БСП Корнелия Нинова започна извънреден председателски съвет - и почивка.

"Каните се да отворим точката държавен бюджет и да я обсъждаме, без да са приети данъчните закони. Това е поредният удар по парламентаризма, законността и правовата държава, стига унижения на институцията парламент, заяви Нинова.

По същество

Бюджетът на ДОО задълбочава диспропорциите в системата и гарантира единствено оцеляване на ръба на мизерията, заяви в началото на дебатите Хасан Адемов (ДПС), председател на Комисията по социална и демографска политика. Той припомни, че ръстът на средния осигурителен доход е само със 75 лв. при увеличението на заплатите в бюджетната сфера и при увеличението на заплатите в образованието.

Адемов заяви, че ДПС не е съгласно с максимален осигурителен доход от 3000 лева и ще предложи да остане 2600 лева, както е сега.

"Къде в предизборната ви програма е казано, че има максимален осигурителен доход от 3000 лева, кого натоварвате с по-голям ресурс - това са хората, които работят в IT сектора, произвеждат висока добавена стойност, гласуват за вашата политическа сила. Вие преди изборите не сте ли им казали, че ще го увеличите този праг и то заради максималната пенсия от 1200 лева", запита Хасан Адемов.

147 000 от 2.5 милиона осигурени са тези, които ще бъдат засегнати от този праг. Фискалният ефект от тази мярка е 180 милиона лева - при близо 12 милиарда бюджет на ДОО, за да удовлетворите синдикатите, те естествено са доволни, защого го искаха, коментира депутатът от ДПС.

Адемов запита къде е увеличението за година прослужен стаж. Онова споразумение, което "фанфарно и помпозно сключиха работодатели и правителство не предвиждаше стопиране на увеличението за година прослужен стаж", което трябваше да стане 1.5, припомни председателят на социалната комисия.

Максималния размер на всички пенсии от 900 става 1200 лева, но в Кодекса за социално осигуряване пише, че 1 януари 2019 г. таванът на новоотпуснатите пенсии пада. Оказва се, че хората, които в продължение на три години са се осигурявали върху максималния доход, ги наказваме, че са спазили закона, къде го има това?, каза Адемов.

След което депутатът от ДПС запита какво става с обещаната ревизия на инвалидните пенсии. "Защо не ги виждаме? Защото няма как да се случи".

"Няма такава пенсионна система в Европа, която да има два тавана - един, който се определя според максималния осигурителен доход и индивидуален пенсионен коефициент. Този бюджет задълбочава диспропорциите в системата, не гарантира по-високи нива на социална защита, а само на оцеляване на ръба на мизерията", посочи Хасан Адемов.

Надя Клисурска (БСП) заяви, че е крайно време обезщетението за отглеждане на дете да бъде обвързано с минималната работна заплата, която от 1 януари догодина става 560 лева.

Тя запита как с увеличението с 5.7% на пенсиите от 1 юли се компенсира поскъпването на живота заради растящата инфлация. 70-75% от българските пенсионери живеят на прага на бедността, смятаме, че това трябва да намери израз в преизчисление на всички пенсии, добави Клисурска.

Попитайте пенсионерите как се живее с 210 лева и тогава говорете за адекватност на пенсиите, каза зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков. 

"Увеличавате заплатите си на всеки три месеца, значи за едни увеличение е възможно, а за други не", обърна се той към ГЕРБ. "Преизчислихте заплатите си 44 пъти!"

Какво предвижда бюджетът на ДОО

При гласуването на проектобюджета в залата присъстваха социалният министър Бисер Петков и финансовият министър Владислав Горанов.

От 1 юли догодина пенсиите ще се увеличат с 5.7%. Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши на 219.43 лева. От същата дата максималният размер на получаваните една или повече пенсии се увеличава от 910 на 1200 лева - за всички пенсии, без значение кога са отпуснати.

През 2019 година за изплащане на пенсии са предвидени 9.9 млрд. лева или с над 533 млн. лева в повече в сравнение с 2018 година. Процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула ще се увеличи от 1.169 на 1.2.

Максималният осигурителен доход ще се повиши от 2600 на 3000 лева. Повишение има и при минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица- от 510 на 560 лева. Най- значително е увеличението за земеделските стопани и тютюнопроизводители от 350 на 560 лева.

Размерът на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" ще се запази. При изчисляването на индивидуалния коефициент за пенсиониране ще се взема осигурителния доход за времето от 2000 г. Запазва се минималният дневен размер на обезщетението за безработица - 9 лева и максималният дневен размер - 74.29 лева.

Промяна няма да има и в периода на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане - 410 дни и в размера на обезщетението за отглеждане на малко дете от една до две годишна възраст - 380 лева. И през 2019 г. майките (осиновителките), които имат право да ползват отпуска при бременност и раждане до навършване на едногодишна възраст на детето, но не го използват, да се върнат на работа. Те ще получават обезщетение от ДОО в размер на 50% от полагащото им се обезщетение при бременност и раждане. Максималният размер на гарантираните вземания ще бъде 1400 лева.