Републиканците спечелиха контрола в Сената на САЩ и вече имат 51 места срещу 43 за демократите при преброявянате на гласовете към 7 часа българско време, съобщи Си Ен Ен. Те и досега имаха контрол в 100-местния Сенат с два гласа повече от демократите.

Демократическата партия ще установи контрол върху Камарата на представителите. Това прогнозират телевизиите Си Ен Ен, Фокс нюз и Ей Би Си след междинните избори, възприемани като референдум за политиката на президента Доналд Тръмп, предадоха Франс прес и ДПА.
Разпределението на силите в долната и горната камара на Конгреса ще стане окончателно ясно, когато приключи изборният ден в цялата страна. 

Демократите вече имат спечелени 194 места срещу 178 за републиканците в Камарата на представителите, показват резултати от преброяването на гласовете, съобщава Си Ен Ен. За да имат мнозинство партиите трябва да съберат над 218 депутата в Долната камара на Конгреса.

Американците гласуват на междинни избори за обновяване на цялата Камара на представителите и една трета от Сената.

Президент Доналд Тръмп нарече "огромен успех" резултатите от произведените вчера междинни избори, предаде БТА.

"Огромен успех тази вечер. Благодаря на всички!", написа в Туитър държавният глава, който хвърли много усилия в предизборната кампания на своята Републиканска партия.

Ако прогнозите, че демократите ще спечелят Камарата на представителите се сбъднат, не е ясно какъв е огромният успех, коментираха наблюдатели.

Телевизия Си Ен Ен предвижда, че републиканците могат да спечелят 21 губернаторски поста от общо 36 щата, в които се гласува за губернатор

Александрия Оказио-Кортез, прогресивната демократка от Ню Йорк, победи на междинните избори и станd най-младата жена в историята, избирана в Камарата на представителите на САЩ, съобщи ДПА.
Двадесет и девет годишната Оказио-Кортез води предизборна кампания в подкрепа на имигрантите, на работниците и се застъпи за идеята за всеобща система за здравеопазване под ръководството на правителството.
Тя е свързана с прогресивното крило на бившия кандидат за президент и сенатор от Върмонт Бърни Сандърс и участва в предизборни прояви в няколко града, подкрепяйки други кандидати от своя лагер.

Самият Бърни Сандърс бе очаквано преизбран вчера за сенатор от щата Върмонт. Това показват прогнозни резултати, съобщени от вестниците "Вашингтон пост", "Ню Йорк таймс" и телевизия Си Ен Ен. 
Това ще бъде трети мандат като сенатор от малкия североизточен щат за 77-годишния Сандърс, който бе избран за пръв път през 2006 г., а след това преизбран през 2012 г. 
Сандърс, който участва в изборите като независим кандидат, взе участие в първичните избори за кандидат-президент на Демократическата партия през 2016 г., но бе победен от Хилъри Клинтън. Той е един от най-влиятелните представители на американската левица и често критикува настоящия президент Доналд Тръмп.
В щата Вирджиния без изненада бе преизбран за сенатор Тим Кейн, показват прогнозни резултати на Си Ен Ен и екзитполове. Кейн бе кандидат за вицепрезидент на Демократическата партия на изборите през 2016 г., спечелени от републиканеца Тръмп. 

Демократът Джо Донъли губи мястото си в американския Сенат, показват прогнозни резултати, представени от телевизиите Ей Би Си и Ен Би Си, предаде ДПА.
Републиканецът Майк Браун печели вота в този щат, чиято икономика се крепи на промишлеността и селското стопанство, предаде Франс прес.
Джо Манчин пък запази мястото си в Сената във вота в Западна Вирджиния - щат, който президентът Доналд Тръмп спечели през 2016 г.
Демократите не успяха да се противопоставят републиканеца Анди Бар в Кентъки в ключова надпревара за Камарата на представителите.

Сенаторът от Тексас Тед Круз бе преизбран вчера, което е голяма победа за Републиканската партия в тази оспорвана надпревара с младата надежда на демократите Бето О'Рорк, съобщи Франс прес, като се позова на американски медии.
Първите съобщения бяха за победа на О'Рорк. Успехът на Круз позволява на републиканците да запазят много важно място за удържането на мнозинство в Сената.

Републиканецът Джош Холи побеждава на изборите в щата Мисури за американския Сенат досегашната сенаторка от Демократическата партия Клеър Маккаскъл, показват прогнозни резултати на Си Ен Ен и екзитполове, предаде ТАСС.
Холи е събрал 61,4 на сто от гласовете, а съперничката му Маккаскъл е била подкрепена от 35,9 процента от избирателите. Още няма официална информация за изхода от изборите в Мисури за горна камара на Конгреса на САЩ.
Мисури се смята от американските политолози за един от колебаещите се щати на тези междинни избори за Сенат.