Руският милиардер Дмитрий Риболовлев, собственик на футболния клуб "Монако", беше задържан по искане на прокуратурата на княжеството, съобщава френското издание Le Monde.

Риболовлев е заподозрян в корупция, търговия с влияние и съучастие в тези престъпления, заради което се води разследване. Неговият апартамент в луксозен жилищен комплекс в Монте Карло е бил обискиран от полицията.

Холандското издание nrc.nl, цитирано от платформата "Футбол лийкс", съобщи, че ръководителят на холандската компания AIM Бернар де Роос сключил споразумение с Риболовлев, благодарение на което във футболния клуб се правели инвестиции, като се заобикаляли правилото на УЕФА за финансов феърплей".

Договорът бил сключен през 2014 г. Де Роос обещал да донесе на "Монако" 1.4 милиарда евро в продължение на 10 години, т.е. десетократно увеличение на досегашните приходи. Средствата трябвало да бъдат върнати на компанията.

Дмитрий Риболовлев придоби контролния пакет в Монако през 2011 г. В продължение на две години и половина той инвестира в клуба 325 милиона евро, въпреки съмненията на УЕФА, че източниците на финансиране на клуба са съмнителни.

Риболовлев беше арестуван броени часове преди мача от Шампионската лига между отборите на "Монако" и "Брюж" (0:4) на стадиона "Луи II" в Монако.

В руския парламент също коментираха задържането на руския милиардер. Ръководителят на Комисията по физическа култура и спорт Михаил Дегтярев призова бизнесмените да печелят и харчат пари в Русия.

"Ето и Риболовлев задържаха. Става все по-тъжно да си руски милиардер. (Олег) Дерипаска пререгистрира бизнеса си в Русия, брои загубите. (Роман) Абрамович се удря в затворените заради визи европейски и британски порти, децата на много олигарси са тормозени в британските и американските училища. Най-добре ще е изначално да харчиш там, където печелиш. У дома. В Русия", коментира Дегтярев в социалните мрежи.