Президентът Доналд Тръмп не успя да издържи теста, както сам той определи междинните избори в САЩ. Демократите нанесоха сериозно поражение на републиканците в Камарата на представителите и вече имат 222 места при необходими за мнозинство 218 от общо 435. До вчера мнозинството бе на републиканците, а сега имат едва 199.

Те все пак запазиха контрола в Сената, където имат засега 51 места при необходими 50. Демократите държат там 43. Все още преброяването продължава.

На междинните парламентарни избори вчера демократите успяха да отнемат най-малко 26 места в долната камара, които досега бяха в ръцете на републиканците, допълва Франс прес.
За сметка на това републиканците спечелиха четири сенаторски места, които досега бяха заети от демократи.

Връщането на контрола върху Камарата на представителите означава, че демократите ще оглавят водещи комисии и ще сложат край на "монопола на републиканците" върху властта. Това поставя и началото на нова ера на разделено управление, отбелязва Асошиейтед прес.

Отсега нататък Тръмп все по-трудно ще прокарва идеите си за управлението, защото всичко подлежи на контрол от Долната камара. Медиите вече прогнозираха, че иде вълна от разследвания срещу милиардера, както и че се засилва вероятността той да бъде подложен на импийчмънт и отстранен от властта.