Правителството задължи днес енергийния министър Теменужка Петкова да представи в парламента изготвената от нея процедура за избор на стратегически инвеститор, който да строи АЕЦ "Белене". Инвеститор ще се избира на 9 етапа, а целият процес ще отнеме година. Освен това в проектната компания ще се допускат с миноритарни дялове големи компании - чрез участие в капитала или чрез договори за изкупуване на произведената в бъдеще електроенергия.

Според решение на 44-ия парламент, до 31 октомври Петкова трябваше да внесе в НС документа как ще се структурира проектът. Самият акт на Народното събрание бе "за възобновяване действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене". Предложението бе на БСП, а управляващи и опозиция го гласуваха единодушно. 

"АЕЦ "Белене" следва да се осъществи на пазарен принцип (без сключване на договори за задължително изкупуване на енергията от българската държава, без предоставяне от българската държава на преференциални цени за изкупуване на електрическата енергия, без сключването на договори за разлика от българската държава, без предоставяне от българската държава на корпоративни гаранции и/или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията) и без предоставяне на държавна гаранция. Изграждането трябва да се реализира с наличното оборудване и активи, на лицензираната за целта площадка", пише в съобщението на Министерския съвет, след като е одобрил предложения от Теменужка Петкова документ за процедура за избор на инвеститор. 

Самият доклад на Теменужка Петкова за рестарта на "Белене" не е публикуван, но в обяснението от МС пише, че процедурата за търсене на инвеститор съдържа и "възможност за включването с миноритарно участие на големи индустриални и други консуматори на електрическа енергия в реализацията на проекта посредством участие в капитала на проектната компания и/или чрез договори за изкупуване на електрическа енергия." Това, според властта, ще даде сигурност, стабилност и предвидимост на приходите, ще гарантира финансиране от кредитни институции при по-благоприятни условия. 

Етапите, към които ще прибегне властта, за да избере кой да строи "Белене", са 9, обясни министър Петкова. 

Първият етап за избор на стратегически инвеститор предвижда покана за заявяване на участие в процедурата за изграждането на АЕЦ "Белене" и покана за заявяване на интерес за придобиване на миноритарно участие в бъдещата проектна компания.

"Считаме, че е задължително тя да бъде предоставена и до онези компании, които до този момент са изявили желание за участие в проекта. Това са три компании, които са депозирали своя писмен интерес – китайска, френска и корейска“, обясни Петкова.

Вторият етап е подаване на заявления от заинтересованите страни за участие, обвързващи оферти и провеждане на преговори. Уточнява се, че "обособяването на активите в отделна проектна компания би могло да се реализира преди, по време или след осъществяването на преговорите с потенциалните инвеститори, респективно избор на стратегически инвеститор/ри."

Предложение за обвързваща оферта ще има, след като подадените заявления за участие бъдат разгледани и оценени. 

"След това следва етапът с подписване на договор за конфиденциалност. После ще се разработи и представи информационен меморандум за проекта. След това е етапът, който ще бъдат изпратени покани до съответните потенциални стратегически инвеститори. След предоставянето на оферта, тя ще бъде разгледана и ще се пристъпи към преговори между комисия, която ще бъде назначена в Министерството на енергетиката, и потенциалните инвеститори. И ако процедурата приключи успешно, то последният финален етап е подписване на споразумение между всички участници“, обясни  Петкова.

Очаква се цялата процедура да продължи около 12 месеца. 

Самото решение на правителството и на Народното събрание за възстановяване на опитите за строеж на "Белене" след прекратяването на проекта от първия кабинет "Борисов" през 2014 г. в момента е обект на съдебен спор. Още през лятото от "Демократична България" го атакуваха пред административния съд. Решение за допустимостта на жалбата, както и решение по същество, все още няма.